Dagens

Hade oförberett engelskaprov idag, vilket inte var så kul, men jag tror att det gick bra i alla fall. Så grymt skönt med lite ledighet nu! Var i stallet efter skolan och Hera var lite varm i höger fram, inte halt eller så, men ville inte ta någon risk så skrittade henne bara ute i 30 minuter. Sedan kylde jag benen länge för att sedan linda dem. Hoppas att det lagt sig i morgon!

Imorgon så ska jag träffa Ak, Anna, Emma och Ebba i stan och sedan ska vi gå och käka lunch vid ekonomikum. Det ska bli urmysigt! Hoppas verkligen på fint väder också, planerar att cykla in till stan så det får bannemig va fint.

Hoppas ni får en trevlig Valborg!!

Puss och kram

Elin

Ryttare= Idrottare

Var på Idrottens hus igår och lyssnade på Johan Fyrberg som höll en föreläsning. Han tog upp många intressanta ämnen och nya synvinklar som var nyttigt att få höra.

Det han började med var då att ta upp fördommar som finns kring ridsport. Några av dem vi kom fram till:

*Ryttaren bara åker - hästen gör jobbet
* Tjejsport
* Luktar illa
* Snobbsport

En annan sak som han tog upp var att Adam Alsing på Mix Megapol hade sagt att han tyckte att det var jättekonstigt att Rolf-Göran Bengtsson var nominerad till Jerringpriset. "Vadå? Det är väl inge konstigt?" Tyckte de andra i studion. Han svarar då att han tyckte att Ninja La Silla skulle ha varit nominerad istället.  De flesta skulle nog säga att han sa så för att han är okunnig eller oinsatt i hur det är att vara ryttare. Men faktum är att det är vi själva som har skapat detta rykte.

Vi ryttare bryr oss och tycker mycket om våra hästar  och är ödmjuka, vilket man absolut ska vara, men man ska också kunna ta emot beröm och förstå att det är tack vare en själv som det har gott bra och inte bara hästens förtjänst, vilket det kan verka som för andra icke insatta när vi ofta är snabba att säga när det har gått bra "Hästen var helt otrolig" eller "Hästen är verkligen i toppform nu och var så himla snäll..." Det här brer ju bara på det missförstånd som redan finns. Att vi ryttare inte gör något, utan att hästen står för allt. Givetvis så är hästen en stor del av prestationen, men hästen hade inte kunnat rida banan felfritt utan ryttaren. Inte kunnat rida ett dressyrprogram och absolut inte klara all förberedande träning och skötsel utan ryttaren.

När vi pratade om det här så kom vi osökt in på Självförtroende och Självkänsla. Många idrottare blandar lätt ihop detta. Självförtroende och en själv som person hör ihop. Självkänsan hör ihop med hur vi presterar. Vi vill ofta alltså tro att vi är sämre ryttare om vi gjort en dålig prestation, vi vill till och med tro att vi själva är dåliga som personer! Vi är ofta alldeles för duktiga med att trycka ner oss själva när det går dåligt. Med det vill man inte säga att det är fel att bli arg och besviken efter en tävling som gått dåligt. Det visar bara att man varit taggad och laddad inför tävlingen, men man ska kunna ta nya tag. Johan poängterar också hur viktigt det är att man inte bara har ridningen i livet, utan att man försöker balansera upp det med ett "vardagsliv" då man skulle gå under varje gång det gick dåligt på en tävling, bara för att ridnignen är hela ens liv. Det har till och med gjorts en undersökning att man oftast "förlorar" just för att det är näst intill omöjligt att alltid vinna och alltid vara på topp...

Det är alltså väligt viktigt att man mår bra som person. Det är många förbund och klubbar som tar detta på stort allvar. Ett exempel Johan tog var Kalmar FF. De är mycket nogranna med att spelarna verkligen mår bra som personer och som ni säkert vet är att de vann SM guld förra året.

En annan sak man måste lära sig att skilja på är resultat och prestation. En prestation är vad man åstakommer inne på banan, utan att gämföra med någon annan ryttare. Det är en prestation. Ett resultat är när man har utfört en prestation  men man gämför det med andra - man får en resultatlista. Många hänger alltså upp sig väligt mycket på resultat istället för att titta på sin prestation, vilket egentligen är helt omvridet. Det är ju faktiskt så, att man inte på något sätt kan påverka ett resultat. Man kan inte påverka hur de andra ryttarna kommer att rida, om de har en bra eller dålig dag, om de har tur eller otur. Man kan bara påverka sin egen prestation. Det är det enda man kan förbereda sig inför; sin prestation. 

Man kan alltså göra en jättebra prestation, kanske sin livs ritt och ändå i resultatlistan komma sist. Man kan också ha gjort en kass prestation men ändå komma etta på resultatlistan. Det är alltså ganska galet att mäta allt sitt hårda förbertedande med träning med ett resultat, när man i själva verket ska titta på sin prestaion.

Johan frågade oss alla vad vi gör när vi kommer hem från en tävling. Vi har hoppat 13 språng i en klass men fått ett nedslag i omhoppningen. Vad går vi igenom efteråt med tränaren?

Det intressanta var att alla svarade att de gick igenom med tränaren vad det var som hade gjort att man rivit hindret och sedan övar på att rida ett sådant bättre och inte på det sätt man gjort på tävlingen. 

Johan frågar oss då:
Men, tror ni inte att det är lättare att göra om det felet om man tränar och tränar på just det lilla fel man gjort på ett hinder istället för att försöka göra om allt man gjorde rätt på de 13 andra?

Vi har alltså en förmåga att fokusera på fel saker. Rider man och tänker "Jag får inte göra som sist, jag får inte göra som sist..." Då gör man, lik förbannat precis likadant som sist. Så enkelt är det, det är så vår hjärna är programmerad.

Johan ville också poängtera att det var mycket viktigt att man satte upp mål. Dessa mål ska alltså vara prestationsmål och inte resultatmål. Ett slutmål kan inte heller vara "Jag vill kvala till SM" då det bara är ett delmål. Ska man bara vara nöjd när man har lyckats kvala? Vill man inte rida SM? Ska ens mål kanske vara "Jag vill rida SM" eller "Jag vill rida två felfria 145" ? Varför det är viktigt att sätta upp mål är just för att det är en morot för dig själv. Du vet vart du vill komma och får extra motivation.

En viktig del i framgång, som vi inte får glömma är Teamet kring ryttaren. Detta har det alltså gjorts en undersökning på och man ser att de som har nått framgång har alltså ett bra "team" bakom sig. Hur bildar man då ett sådant? Vad består det av? Teamet består av allt från familj till klubben, hovslagaren, veterinär, tränare o.s.v. Vi vill ju att hovslagaren inte bara ska sko vår häst, utan han ska sko den så bra som det bara går. Vår tränare ska gärna vara den bästa av alla. Men hur får vi t.ex. vår tränare att vara den bästa tränaren, vad är det som gör att tränaren verkligen gör sitt yttersta? Jo, vi måste också göra vårt yttersta på träning! Verkligen vilja utvecklas. Ni kan ju kanske tänka er hur kul det är att ha en elev som man skulle kunna lära så mycket, men eleven har ingen lust att lära sig ett skit. Det ger ingen motivation.

Så vi behöver alltså ett nätverk runt oss, för att fungera och för att vi ska kunna bli rikigt bra så ska gärna nätverket vara det bästa. 


Detta var lite av mycket jag fick ta del av igår :-)

Ha det b(h)äst!

Elin
 

Sovdags...

Är extremt trött eftersom att jag kom hem vid tio, utan att hunnit äta middag eftersom att jag hade träning direkt efter skolan och sedan åkte jag direkt till Idrottens hus på föreläsning Ryttare= Idrottare. Grymt bra!! Berättar mer om den i morgon, men nu är jag så extremt trött att jag inte kan hålla ögonen öppna längre... Och så måste jag vara i form för oförberett engelskprov i morgon bitti!

Hörs!

Godnatt :-)

Elin

Träning för Hannah

Idag red jag på hoppbanan för Hannah!

Det första vi gjorde var att titta på filmen från tävlingen och vi kunde konstatera det som jag hade misstänkt innan, jag hade en för dålig galopp! Alltså hur irriterande kan det bli? Jag vet ju själv att jag måste ha en bättre galopp, varje träning får jag konstaterat att jag måste ha bättre galopp och så åker jag på tävling och det fungerar inte. Varför då? Jo, jag har för dålig galopp.. SKÄRPNING ELIN!

Aja, det Hannah trode var att när hon då kommer i dålig galopp gång på gång och får ta i lite extra när hon hoppar så tröttnar hon till slut, för att det blir för jobbigt. Därav stoppen. 

Så det vi jobbade på under träningen var framför allt att få henne mer framför skänkeln, en ordentlig galopp och att jag verkligen ska sitta stilla med överlivet. Antingen så driver jag på med sitsen eller så är jag "för" följsam med överlivet då jag måste sitta emot och spänna magmusklerna ordentligt. Jag ska helt enkelt vara mer bestämt i mina handlingar så att Hera vet helt säkert vad jag vill att hon ska göra.

Jag fick galoppera mycket i varierade sitser, när jag stod i lätt sits så skulle hon galoppera på ordentligt och verkligen vara framför skänkeln. När jag sitter ner ska jag verkligen sitta tillbaka ordentligt så att jag inte gör något mellanting, för då sätter hon sig ritkigt på bakbenen.

Sedan fick jag hoppa två hinder som stod längs med långsidorna, ett räcke och en oxer. Jag skulle försöka sätta mig in i en tävlingssituation så att jag skulle förbereda hur långt innan jag måste komma fram i galopp för att hinna få ett bra tryck i galoppen till första hindret. Jag kom fram till att jag inte ska använda mig av någon volt innan för att i en volt så kortar hon automatiskt ihop galoppen och jag får då inte den galopp jag vill ha. Jag ska alltså gärna hinna galoppera på ett rakt spår och hinna med någon tempoväxling innan svängen kommer till första hindret.

När jag gjorde så så kom jag jättebra på hindrena och Hera hoppade verkligen kanonfint! Det jag också ska tänka på är att jag verkligen ska svänga för ytterhjälperna, framförallt ytterskänkeln! Då håller hon bäst tryck i galoppen genom svängen för att hon då får vara rak. Så får jag i alla fall jobba med henne för tillfället.

Så för mig att tänka på:
Tryck i galoppen
Sitta tillbaka (spänna magen)
Svänga för ytterhjälperna
Att vara bestämd


Läxa:
Att galoppera med varierad sits när jag rider själv och vara noggrann med att hon svarar  (på en gång) för skänkeln
Flytta för skänkel i skritt (svänga)



Tack och hej 

Elin 

Uteritt

Idag så red jag ute med Hera. Hon var väldigt pigg och lite spänd i början. Men efter att jag gjort skänkelvikningar i skritt och lite i trav och galopperat ordentligt så kändes hon som vanligt igen! Efteråt så fick hon beta i 25 minuter och jag spolade av hennes ben och svampade av henne. Hon är ett riktigt dammtroll nu när hon får vara utan täcke ute! Är inte lätt att få henne ren! Så fort man rör henne så säger det *poff* och så har man ett dammoln runt sig...

Nu ska jag träna lite på min redovisning jag ska ha på naturen i morgon bitti.Men vi är tre stycken som ska redovisa ett arbete på en halv sida så knappt så att man behöver träna... Behöver bara läsa igenom det. Så om ni är intresserade av hormonet tyroxin  kan ju komma och lyssna imorgon vid halv åtta ;-) Haha

Hörs!

Elin

Dagens ridpass

Idag kom Imi och hjälpte mig att rida Hera! Imi har ridit i Nya Zeeland, där hon kommer ifrån, så hon tyckte att det var jättekul att prova Hera :-) Det gick jättebra och Hera skötte sig finfint. Vi red på Lurbos gamla utebana och sedan skrittade vi ut i skogen. Jag red också lite, men mest för att lösgöra henne lite, men det kändes att hon var lite matt efter gårdagen. Det var jättekul att ha med Imi till stallet, kul med sällskap :-)

Ha det b(h)äst

Elin

Söndag

Idag är det underbart väder ute, igen och jag ska åka till stallet! Tror att det blir uteritt idag :-)

Hörs!

Elin

Lördag

Inte alltid kul att skriva träningsdagbok, men här kommer den i alla fall!

Var på tävling på Jälla! Hoppade 1 meter och sedan lagklassen som också låg på 1 meter. Hon kändes väligt lugn och fin på framridningen och framhoppningen, trots att det var kaos. Det var verkligen hur mycket hästar som helst som red på framridningen och de flesta verkar inte bry sig eller märka att Hera har en stor röd rosett i svansen...

I förklassen så kändes hon fin, jag fick dock tre pet, vilket jag själv tar på mig. Jag fick inte med bakdelen i galoppen som jag behövde, behöver verkligen mer galopp på henne för att det ska  fungera. Så halvnöjd med den rundan, nöjd för att Hera var så himla fin och verkligen gjorde sitt bästa, trots mina missar och missnöjd för att jag inte höll min plan.

I anda klassen, lagklassen, så kände jag mig jättetaggad. Jag satte en ordentlig galopp i henne från början. Men i svängen till hinder nummer två så var det ganska djupt och jag fick trycka på henne ordentligt för att "få upp henne" och hon hoppade då lite stort på tvåan, vilket var en oxer. När jag sedan skulle hoppa trean, som var ett doglegg till tvåan så fick jag inte ut henne och ihop henne som jag velat. Vi kom dessutom i fel galopp och hon smet då ut på sidan av hindret. Andra försöket hoppade hon.

Fyran och feman som låg längs långsidan hoppade hon jättefint. Men när jag skulle hoppa kombinationen så var det som att få motorstopp. När det gick bara långsammare och långsammare desto närmare jag kom hindret. Jag la på skänkeln allt vad jag hade men fick ingen reaktion... Så fick stopp på kombinationen och i andra försöket så gjorde hon likadant. Jag gissade att det kan ha berott på att jag lade henne fel på trean men ja, vem vet? Ska i alla fal ta med filmen och visa för Hannah på tisdag, då vi har träning så får vi se vad hon säger.

När jag kom hem så bytte jag om och somnade direkt och sov i kanske en timme. Sedan åt jag grillat och gjorde mig sedan i ordning för utgång med mina kära vänner! En lång dag/natt blev det.

Ha det b(h)äst

Elin




Fredag

Jag red Hera innan skolan, uppe på Lurbos hoppbana. Travade lite cavalettibommar och hoppade småhinder. Hon kändes lite stel och seg i början, men efter uppvärmning med mycket trav och lösgöring så kändes hon jättefin igen!

Efter skolan åkte jag och mockade samt tvättade Hera.

Hörs!


Elin


Vilodag

Idag var alltså Heras vilodag så mockade och fixade med diverse i stallet och pysslade med Hera och lät henne beta lite ute i solen, vilket hon verkligen njöt av :-)

Torsdag

Idag var det jättefint väder så efter matten så tog jag bilen och åkte in till stan och käkade lunch på Café Linné men Ak, Ebba och Emma. Urmysigt. Det var supervarmt  att sitta ute i vårsolen!

Sedan var det dags för min klass att rida en lektion för mig på Lurbo. En del av dem var ganska rädda för hästarna och såg lite skeptiskt på det hela... Som en av dem sa "Ja, jag tänker rida men verkligen inte borsta hästen!" Efter ridpasset så ledde han in hästen och sadlade och tränsade av själv och klappade om hästen ordentligt. De tyckte att det var jättekul! Många av dem hade aldrig suttit på en häst förut och lyckades ändå göra en "Jorden runt" och trava i lätt sits! Hur duktiga som helst! Alla var helt överens om att ridning var riktigt kul. Tror att de kommer få lite träningsvärk också, efter att ha stått så mycket i lätt sits ;-)

Hörs!

Elin

Dagens ridpass

Idag så red jag ut med Hera, som kändes väldigt fin efter hoppasset igår. Jag galopperade henne ganska mycket på en äng och försökte att hela tiden ha tryck i galoppen och inte låta henne bli lång. Klättrade även lite, i skritt upp för en jättebrant backe.

På vägen tillbaka travade jag mycket och galopperade i ganska lugn galopp upp för en sandbacke. Travade och skrittade av henne ordentligt efteråt och pysslade om henne ordentligt. I morgon så är det hennes vilodag och så kommer min klass och ska rida för mig! Det ska bli urkul :-)

Hörs!

Elin


Träning för Louise Haaga

Ledsen för dålig uppdatering, men kom hem jättesent igår och har varit i stallet länge idag.

Igår var det alltså träning för Louise på Jälla. Vi skulle, mycket passande, hoppa bana! Vi började med att hoppa fram på en volt på ett litet räcke. Vi skulle känna att hästarna kunde komma tillbaka ordentligt både före och efter hindret så att man vet att bromsen fungerar.

Sedan så skulle vi rida ett "doglegg" där vi började med att komme i höger varv, ur sväng på en oxer och sedan hoppa ut på ett smalhinder i höger varv igen. Det vi skulle tänka på var att verkligen ta ut vägarna ordentligt och tänka lite öppna i svängen mot smalhindret.

Efter det så var det dags att hoppa ett räcke med relaterat avstånd till en trekombination som bestod av två räcken och med en oxer som utsprång.  I början när det var lite lägre så blev det lite långt till kombinationen så det blev lite framåtläge, när de höjde insprånget i kombinationen däremot så blev det trångt, så då fick vi sitta tillbaka ordentligt. Det jag skulle tänka på var att hålla en bra galopp in, utan att låta henne bli för lång och att hålla om ordentligt för att hon ska orka i kombinationen.

Sedan var det dags för bana!  banan vi hoppade kan ni se på min lilla hemmasnickrade banskiss nedan. 3:an/7:an är alltså smalhindret, 4:an ett räcke med vattenmatta, 5:an en oxer med mur i och 6a och b var plank.


Hera var jätteduktig, det jag får tänka på är att ha en ordentlig galopp i henne, speciellt för att hon inte är så stark ännu att hon kan gå i det "ultimata" tempot. Men en bra galopp är alltid viktigt att ha, vilket är vanligt att man kanske mesar lite med när man rider inomhus. Sammanfattningsvis en jättebra och rolig träning som var perfekt öfr mig och Hera som ska tävla på Jälla på lördag :)

Ha det b(h)äst

Elin & Hera



Vi innan träningen

"Snart" träning

Idag hade jag alltså turen att få vara med på Louise Haaga- träning, då min kompis häst inte kändes riktigt okej, så jag fick hennes plats!

Jag har precis kommit hem frå skolan och längtar efter att få åka och träna! Men träningen är inte förns vid åtta i kväll så det är på tok för tidigt att åka till stallet nu... Hoppas att det går bra och att det blir en rolig träning. Har tränat för Louise en gång tidigare, men då på min ponny som var, om jag minns rätt i någon dålig period då hon stannade på typ alla hinder. Så jag fick inte ut så mycket av den träningen. Eller så var det de jag fick? ;-)
 
Vi hörs ikväll med lite uppdateringar från träningen!

Elin

Äntligen hemma!

Har varit i stallet tills för en liten stund sedan... Har ridit Hera putsat och grejat inför träningen i morgon så att jag ska slippa göra så mycket som möjligt i morgon.

Skrittade fram henne lite runt anläggningen idag. Red sedan på dressyrbanan och hon var ganska taggad. Jag tror att hon är det för att hon är lite brunstig just nu... Så fort hon ser en häst så blåser hon upp sig lite extra och ska springa och titta på den andra hästen hela tiden. Knasiga Hera.

Red mycket utan stigbyglar idag med. Hon kändes kalasfin och jag fick till jättemånga fina fattningar och jag känner att jag absolut har blivit bättre med min sits. För, som Hannah sa, så har Hera klassat ut mig totalt när det gäller våra fattningar... ;-) Hon är en fena på det, det gäller ju bara att jag gör rätt också!

Gjorde skänkelvikning på volt i både trav och skritt för att få henne mjuk och fin. Travade och skrittade av henne ordentligt efteråt, då hon jobbat på jättebra. Hoppas nu bara att det går lika bra för oss i morgon på träningen för Louise Haaga :-) Imorgon så är det jag och pappa som tar med Hera och åker till Jälla för hoppträning!

Vi hörs i morgon!

Ha det b(h)äst

Elin


Måndag

Så var det måndag igen, men dagen har faktiskt varit rikigt bra tack vare min kära vänner :)

Har ganska nyligen kommit hem från skolan och sitter och halvtittar lite på Top Model. Ska snart åka till stallet och rida Hera.

Hörs!

Elin

Fråga till er läsare

Jag tog alltså några bilder på Hera idag i sin bruna utrustning. Tränset hoppas jag på att det ska bli lite mörkare men har bara haft det en vecka, så har inte hunnit bli så mycket mörkare.

En sak som jag saknar är en förbygel med martingal. Det är verkligen jättesvårt att hitta en brun, gärna med mässingspännen. Har ni en förbygel som ni skulle rekomendera? Något speciellt märke ni vet är bra? Affär som har någon bra förbygel?

Kom med förslag! :-)


Dagens ridpass

Idag så var det, som sagt, jättefint väder ute. Jag red Hera på dressyrbanan uppe på Lurbo. Red största delen av passet utan stigbyglar, för min sits skull. Gjorde öppnor och slutor längs långsidorna. I galoppen så gjorde jag mest "basic" övningar, höll henne rak på rakt spår och såg till så att hon ställde ordentligt i hörnpasseringar, samt inte sprang iväg. Gjorde lite tempoväxlingar också och då fokuserade jag mycket på min sits, att jag skulle vara följsam men inte "åka med" fram för mycket. Hon kändes jättefin och svarade jättefint för min hjälper! 

Avslutade med att rida serpentiner och flyttade henne lite för innerskänkeln i varje båge, om jag inte riktigt fick ut henne på yttertygeln i bågen, som hände mig en gång, så gjorde jag bara en volt tills jag fick ut henne ordentligt på tygeln.

Efter ridningen så tvättade jag Heras svans, spolade av benen, trimmade manen lite och lindade benen och pysslade med diverse saker i stallet.. :-)



Ha det b(h)äst

Elin

Söndag

Idag är det underbart väder ute, strålande sol och inte ett måln på himlen, så jag längtar riktigt efter att få åka tll stallet och rida och pyssla med Hera! Tänkte att jag skulle ta med kameran idag och ta lite bilder på henne i sin nya bruna utstyrsel :)  

Vi hörs!

Elin 

Äntligen ett inlägg!

Förlåt för att jag inte har skrivit på ett tag, men har haft så mycket att göra.

Igår så red jag ut med Hera på morgonen, innan skolan. Vi travade mest och galopperade på en äng. Jag var noga med att hon skulle forma sig runt skänkeln när jag galopperade och travade på volt och jag tänkte lite skänkelvikning. Hon var pigg och glad som vanligt och gick jättefint.

Idag så red jag lite markabete på hoppbanan. Travade över travbommar, hoppade ett litet kryss och en liten oxer. Jag jobbade lite med galoppfattningarna idag också, alltså med att jag skulle sitta helt stilla i fattningen och inte driva med sätet. Jag gjorde öppnor och slutor för att hon skulle stretcha lite. Hon gick jättefint, men var väligt taggad, bara för att det var hinder på banan..

Ha det b(h)äst

Elin


Vilodag

Idag så är det Heras vilodag så jag borstade bara och pysslade lite med henne.  Jag hade sån tur, för mamma hade redan varit i stallet idag och gjort i ordning höpåsar och mockat åt mig. Lyx! :-D Sen kom Marie, "vår" veterinär och vaccinerade henne mot botulism vilket gick bra. Hon reagerade inte ens..

Nu måste jag skriva på ett till tal som jag ska ha i morgon! Segt...

Hörs!

Elin 

Ridlektion med idrottsgruppen!

Idag höll jag alltså i en ridlektion med halva min idrottsgrupp! Vi är så himla många i den, så vi var tvugna att dela upp ridningen på två gånger. Åh, ni skulle ha varit med och sett dem! Förutom att de såg jätteroliga och söta ut när de kom med lånade jofahjälmar och för stora säkerhetsvästar så var det jätteroligt att se dem rida!

Det var så himla mycket som man gör dagligen utan att alls tänka på att man faktiskt inte kan det om man inte är hästmänniska. Jag fick frågor som :
Hur klappar man en häst egentligen?
Hur sadlar man av?
Hur sitter man upp?
Hur leder man en häst?
Hur styr man?
Vad är skänkel?
Hur stannar jag?

Killarna, som nästan alla är närmare 190 tyckte att hästarna va jättestora! :-D

Jag fick springa runt och hjälpa alla med allt från att klappa hästen till att få trava lite. Men det var skitkul!! Alla gjorde verkligen sitt bästa och i slutet av lektionen kunde alla trava i lätt sits! Hur duktiga som helst! Nu återstår det att se hur det kommer gå nästa gång, då de flesta är från min klass :) Önskar att jag hade några bilder från idag, men en kompis tog med sin mobil som tydligen skulle vara väldigt bra, så kanske kan lägga upp dem senare!

Ha det b(h)äst

Elin



Min förra ponny



Dagens ridpass

Som jag skrev tidigare så hade jag tänkt rida lite markarbete idag, med galopp- och travbommar men ridskolan hade tagit hoppbanan så det gick ju inte alls... :-( Så jag red på dressyrbanan i stället och Hera var superladdad. Hon hoppade till för småsaker och blåste upp sig så fort en häst red förbi. Sedan kickade hon en gång i galoppen, mest av glädje tror jag.. Knäppa lilla häst. Hon börjar få ganska bra kondition nu, det märks, men hon vet inte riktigt vad hon ska göra med den :-P

Jag galopperade ganska ordentligt idag, men inte lika mycket som igår. Gjorde likte skänkelvikningar längs långsidorna och på volterna. I övrigt så kändes hon väldigt fräsch och fin. :)

Nu ska jag skriva ett högtidstal som jag ska hålla i morgon på svenskan, men jag kommer bara inte på hur jag ska inleda det! Någon som har något tips? :-) Sedan ska jag göra  en sista övning inför lektionen jag ska hålla för min idrottsgrupp i morgon. Ska bli grymt kul att se dem, önskar att jag kunde stå i mitten och ta kort på dem, men det skulle nog inte se så bra ut, då idrottsläraren bedömmer min lektion... Men jag ska banne mig se till att de får ordentligt med träningsverk så de kanske börjar räkna ridning som en idrott och att man faktiskt inte bara sitter och åker på hästen.

Ha det b(h)äst

Elin



Jag och Hera i våras innan träning för Arnold.


Hemkommen

Jag har precis kommit hem från skolan och ska snart ta och bege mig till stallet. Idag ringde de från Sporren och sa att min magplatta som jag beställde förra veckan har kommit! De hade nämligen inte den längd jag ville ha då, alltså 140. Så äntligen har jag en magplatta i rätt längd och rätt färg (brun)! Passade även på att investera i ett brunt träns, som jag faktiskt tyckte passade Hera riktigt bra :-) Ska lägga upp bilder på henne i det nya senare...

Hade tänkt att jag skulle rida lite markarbete idag, om hoppbanan är ledig vill säga, ibland så rider nämligen ridskolan där, när det passar dem.

Jag är så himla hoppsugen, vill verkligen ut och tävla henne nu! Men det är inte så långt kvar, nästa helg så ska vi på tävling på Jälla, vilket jag verkligen ser fram emot. Det blir den sista inomhustävlingen sen kommer den underbara tiden med utomhustävlingar! :-)

Hera

Men nu ska jag åka iväg och rida och ta hand om min fina! Vi hörs nog ikväll :-)

Ha det b(h)äst

Elin

Hannahträning

Träning för Hannah idag alltså och det var strålande sol ute, igen! Så vi passade självklart på att rida på utebanan. Men först så skrittade jag fram henne runt anläggningen och red sedan fram på banan.

Vi fokuserade på att jobba med galoppen idag. Det jag fick börja med att göra var galoppfattningar från skritt på volt, balansera upp henne och sedan ner i skritt igen. Det här var verkligen en bra övning, framför allt för mig! Det är så att jag gärna skjuter på med sätet i fattningen och drar upp benen lite, men så fort jag slappnade av med benen och satt stilla i sadeln så fick vi till kanonfattningar! Avsaktningarna blev också mycket bättre när jag spände magmusklerna ordentligt och satt emot något.

Vi fick även rida på en liten fyrkant i ganska samlad galopp och jag skulle fokusera på att hålla händerna lågt (utan att låsa dem) med något böjd armbåge och jag skulle sitta tillbaka och sitta emot. Hera skulle jag ha välbalanserad och rak på kort- och lång sidorna och ha henne ställd, utan att låta henne springa ifrån, i hörnpaseringarna.

Det var så roligt att se vilken otrolig skillnad det blev bara jag ändrade sitsen, Hera gick kalasfint!

Sedan så galopperade vi i ganska samlad galopp längs långsidan och gjorde en snett igenom för att sedan komma ut i förvänd galopp. Då fick jag verkligen fokusera på att sitta tillbaka och hålla henne utåtställd i hörnpaseringarna när jag kom i den förvända galoppen. Det gick jättebra!! Gjorde som avslutning lite tempoväxlingar med varierad sits på volt och längs långsidorna, innan jag travade och skrittade av henne ordentligt.

Hera blev ganska trött av det här, men längre galoppass behövs verkligen nu, för att hon ska komma i bra kondtion.

Jätterolig träning var det iaf. Fina fina Hera :)

Ha det b(h)äst

Elin




Skola igen

Så var det dags att gå till skolan igen, vilket jag inte alls har någon lust med. Har en dubbellektion natur på schemat och sen en redovisning i ekonomi... Men det som faktiskt ska bli riktigt kul är att träffa Anna, Ak, Ebba, Imi och Emma igen! Har knappt hunnit träffa dem alls under lovet. En annan sak jag verkligen ser fram emot r att planera en ridlektion för min idrottsgrupp, för de ska komma och rida för mig! Många av dem har aldrig suttit på en häst förut, men verkar jätteantusiastiska så det ska bli skitkul!

Haha, jag kom och tänka på vad en av killarna, som ska komma och rida i veckan, sa för någon vecka sedan :
"Vad heter det när hästen går så där fint?" Han gestikulerade med armarna för att visa vad han menade och fortsatte "Alltså när hästen ser sådär... maffig ut? " "Menar du dressyr?" undrade jag, men nej det menade han inte, han verkade helt säker på sin sak "Piaff eller passage då? Menar du det?" frågade jag igen. "Nej det är det inte." Sa han bestämt, och visade än en gång med armarna ut i luften för att visa tydligt vad han menade. En annan kille i klassen, som inte heller rider frågar då "Menar du skritt?" "JA, skritt är det!!"

Hahaha! Kanske inte lika roligt att höra i efterhand, men kul var det! Tror att jag ska visa dem vad som är skritt när de kommer och ska rida för mig på torsdag... ;-)

Men nu måste jag åka till skolan!

Ha det b(h)äst!

Elin


Tvåårsjubileum idag :)

Idag så är det två år sedan jag träffade Hera! Här är en liten summering av våra två år tillsammans... Hoppas någon orkar läsa den ;-)

En fredag, den 13 april 2007 åkte vi till utkanten av Stockholm för att provrida Hera. Hon var då 6 år gammal och hade inte gjort så mycket i livet. Den dåvarande ägarinnan sålde henne för att hon hade insett att hon behövde en läromästare och inte en outbildad sexåring.

Hera var importerad från Tyskland av en tidigare ägarinna i skåne som köpte in, red till och sålde hästar.
Hera, fem år gammal, Skåne.

Jag ska faktiskt erkänna att jag inte tyckte att hon var så snygg när vi kom dit, förutom att hon hade fin teckning typ. Det kan ju i och för sig bero på att hon då hade lite väl mycket underhals och inte så mycket muskler och att hon hade snaggad man... :-P Men när jag hade ridit henne i kanske 20 minuter, så var jag kär. Hon var helt underbar att rida och det jag framför allt fastnade för var hennes galopp. Hon hade sånt tryck!

Hera var nog den tionde hästen jag provred och många hästar innan hade jag inte ens hunnit åka och provrida för att de blev sålda. Det var några spekulanter som skulle komma och provrida Hera dagen efter och även många fler hade ringt av intresse för att komma och titta på henne. Vi förstod att vi var tvunga att ta ett snabbt beslut. Efter att ha pratat ihop oss, jag och mamma och även ringt och pratat med min tränare, så bestämde vi oss. Kalla oss våghalsiga eller vad ni vill, men vi köpte henne!

Hon skulle givetvis gå igenom besiktningen också, vilket hon gjorde ua. Så helt plötsligt hade jag en storhäst! Helt ofattbart, allt hade gått så himla fort att det var svårt att smälta. Jag skulle nämligen precis gå över från ponny till storhäst men hade, för att övergången skulle gå så "smidigt" som möjligt kvar ponnyn en tid, samtidigt som jag hade Hera.

Dagarna gick och jag och Hera började lära känna varandra så smått. Sedan kom sommaren och det var dags att släppa Hera och Spring Time (som ponnyn heter) på bete. Jag hoppades på att hon skulle lägga på sig lite, vilket hon behövde då revbenen syntes på henne.
Bete, 2007

Sen kom dagen då jag hämtade hem Hera från betet, då hade hon gått där i några veckor, med daglig tillsyn. Jag hade gjort en plan över hur jag sakta, men säkert skulle sätta igång henne efter betet. Men vi kom aldrig så långt... Det visade sig sedan att Hera var blockhalt på vänster bakben. Hon gick i princip på två ben. Vi fick åka in akut till Ultuna där hon fick sova i hängmatta innan de kunde konstatera att hon hade en lös benbit i bakknät. Några dagar senare fick hon åka hem, men hade då sträng boxvila, i väntan på att hon skulle få opereras.

I september blev hon opererad och det blev, tack och lov, en lyckad operation! Det visade sig att benbiten var hela 5 x 1 cm stor, vilket var det största de någonsinn sett!  De kunde konstatera att det var trauma som hade orsakat att benbiten lossnade.

De första veckorna efter operationen hade hon boxvila igen. Fick inte ens gå i sjukhage då hon skulle vila benet så mycket som möjligt. Sedan kom den efterlängtande dan då jag fick gå ut och gå med henne, men bara i 5 min. Någon vecka senare fick vi gå i 10 minuter. Jag måste ju säga att det var kanske inte den optimala lugna promenaden som man hade önskat. Hera tyckte givetvis att det va skitkul att vara ute igen och brallade för glatta livet och man höll bara andan många gånger när hon fyrade iväg med bocksprång och liknande.



Det som var mycket jobbigt var att se henne magra medans hon hade boxvila. Alla muskler hon ahde haft tynade bort och hon blev allt magrare, trots att hon hade fri tillgång till hö... det var hemskt att inte kunna göra något åt det!

Det sista återbesöket vi gjorde på Ultuna var i  mars 2008 då hon friskförklarades! Ni kan inte förstå vilken underbar känsla det var! Jag fick börja rida henne (mycket försiktigt i början, givetvis) igen!

I början gick igångsättningen bra, inte alltid på alla fyra, men det var ganska väntat. Hon började få kondition och lade på sig lite.

Sommaren 2008 åkte vi till Jump club och tränade i tre dagar för Sylve Söderstrand. Det var mycket lärorikt för både mig och Hera. Tror aldrig att jag har lärt mig så mycket, på så kort tid! Både jag och Hera åkte därifrån med nya kunskaper, men framför allt -mycket träningsverk!
'
Hera på Jump Club 2008

Ridningen gick ganska bra, men någonting var det som inte stämde. Hera kunde verkligen inte ställa till vänster. Vi trodde först att det hade att göra med hennes skada på vänster bak, att hon inte ville sätta under sig det benet och då istället sköt ut vänster bog... Men vi kände och klämde på henne och upptäckte att hon ömmade lite på ryggen. Sadeln hade vi provat ut av en sadelutprovare, men kunde den sitta fel ändå? 

Vi fick låna min tränares sadel som var bredare än min och ja, nu hade jag en lycklig häst som lätt ställde till vänster. Vi bokade genast tid hos en annan sadelutprovare och köpte en ny sadel. Nu skulle väl allt ordna sig?!

Ja, Hera gick mycket bättre. Ett tag. Men hon började spänna sig något enormt och det blev bara värre och värre. Kickade åt andra hästar, som inte ens var i närheten. Hon började även att bocka när jag fattade höger galopp, vilket hon aldrig gjort tidigare. Min tränare Hannah och hennes syster Alex hjälpte mig så mycket de kunde och red henne, men hon bara fortsatte. Vi började tro att det var något fel på henne..

Så jag ringde veterinären som kom och tittade på henne. Jag vet inte om hon hade heelande syn eller något, men Hera gick helt plötsligt som en klocka. Jag fick beröm för att jag hade en sån fin häst och beskedet om att hon var frisk! Jag och mamma var som frågetecken. Förstod verkligen inte vad som hade hänt.

Det vet vi inte än idag. Hon dummar sig inte något alls, efter den dagen. Jag skulle göra mycket för att få veta vad som rör sig i den hästens huvud, haha!

Jag och Hera har hunnit tävla lite smått efter det, gjort felfria rundor på 90,100. Men vi satsar framför allt på den här säsongen och kommande.

Hoppas att allt fortsätter att gå bra nu och att jag får ha dig i många år till, min fina Hera! :-)


Hera i vårsolen 2009


God morgon!

Har varit uppe ett tag nu och pysslat med lite allt möjligt. Tråkigt att det inte är lika fint väder idag som igår, men tacksam för att det inte regnar ;)

Nu ska jag åka till stallet och pyssla och rida Hera. Sen ska jag iväg och fika med Anna på stan, mysigt

Ha det b(h)äst

Elin 

Underbar vårdag!

Idag var det, åter igen, underbart väder ute! Jag passade på att rida ut med Hera och kondiotionsträna lite, vilket gick jättebra. Hon tyckte att det var så mysigt att få komma ut i skogen lite. Vi var ute i en timme och det var så varmt att jag kunde rida i t-shirt. Underbart! Pysslade ganska länge med Hera efteråt, svampade av henne och spolade benen och så. Sen lät jag henne beta, medans hon torkade, i vårsolen :)

Efter stallet så åkte jag och jobbade, för att sedan åka hem och fira min syster som fyller 16 år idag! :D 

Nu ska jag sätta mig och läsa ut min bok och sen ska jag nog ringa och höra hur Anna och Ak har det, som är på väg hem från Bad Gastein i buss.

Ha det b(h)äst!

Elin


Hej igen!

Jag tyckte att det var dags att blogga lite igen, efter ett låångt uppehåll! Har haft så himla mycket för mig på senast tiden, så har helt glömt bort att jag har en blogg!

Red Hera lite ute på hoppbanan idag, hade tänkt rida ut för att konditionsträna lite i det fina vädret, men hon hade fått ett sår på frambenet och och var lite svullen om det, så tog det säkra före det osäkra och höll mig på banan idag. Hera var pigg och glad som vanligt så jag jobbade mycket lösgörande utan stigbyglar. Hera börjar verkligen kännas fin, vilket är jätteroligt!

Har fått den nya sadeln också, allstå en likadan fast brun! Den är jättefin, och urskön, precis som den svarta. Älskar den! 

Ikväll blir det nog bara påskfirande med familjen och så ska jag läsa boken Grabben i kuvösen bredvid!

Ha det underbart

Elin 

Hera

RSS 2.0