Lugn dag

Vi hade en grymt rolig kväll igår och det blev en lång natt. Jag var därför ganska trött och seg idag, vilket ofta resulterar i att jag är i stallet mycket längre än i vanliga fall. Så jag pysslade med allt det vanliga i stallet och putsade all läderutrustning. Hera var lugn och snäll att skritta även idag.

Nu sitter jag och tittar på lite filmer jag har på kameran från olika träningar och tävlingar jag och Hera varit på. Åh vad man längtar tillbaka då! Saknar verkligen att åka på träning med min fina Hera. Men jag kan inte gräva ner mig i det, utan bara se framåt och tänka att till våren så är vi tillbaka igen!

Ska försöka få över filmerna på datorn sedan, hade lite problem med ett program på datorn, men jag kanske kan få över dem redan ikväll, vem vet? :-)

Hörs!

Elin

Återbesök

I morse var jag i stallet innan sju och släppte ut alla hästar, då jag hade morgonfodringen. Sedan fixade jag allt det vanliga, samt skrittade ut på Hera som höll sig lugn och snäll.

Vid ett-tiden så var jag och mamma tillbaka i stallet och borstade av Hera lite och lastade henne för sedan åka med henne till Mälarkliniken. Hera var jättelugn och snäll den här gången. Även när vi longerade och sprang med henne så var hon lugn som en filbunke! Senast när vi skulle longera så brallade hon jättemycket och blåste upp sig allt vad hon kunde och sedan hade en kvinna (som är uppfödare) frågat vår veterinär vad det var för hingst hon hade hållt på med tidigare under dagen... ;-P

För en månad sedan när vi var på kliniken så hade Hera en tregradig hälta i trav på sitt högra framben. Den här gången så hade hon en engradig hälta i trav på samma ben och inga reaktioner när veterinären klämde på gaffelbandet. Ultraljudet gav även det ett positivt besked. När de kollade hennes ben med ultraljud förra gången så var det ett mellanrum på två centimeter där gaffelbandet var av. Den här gången var det bara en! Det har alltså vuxit/läkt en centimeter på en månad, vilket är väldigt bra!

Upplägget framöver är alltså att fortsätta skritta henne 20 minuter om dagen, som vi har gjort nu, i en månad framåt. Sedan får vi uttöka det med fem minuter i veckan tills vi är uppe i en timme. Om allt har gått som det ska då så får jag börja sätta igång henne lite i trav. Fram till dess är det fortfarande sjukhagen som gäller.


Precis hemkommen från återbesök



Nu ska jag göra mig i ordning för utgång med käraste Linnea, Annika och Elin :-)

Ha en toppenkväll!!

Elin


Ännu mer städning

Idag var mamma med mig till stallet och hjälpte mig med de vanliga sysslorna. Hon földje även med ut på min och Heras vanliga promenad runt anläggningen och Hera skötte sig exemplariskt.

När jag kom hem så var det dags för den årliga stortvätten av släpet! Pappa hjälpte mig lite, med att tvätta ställen jag inte kom åt och så. Släpet blev så himla fint! Ser ut som nytt igen :-)

Nu har jag nyligen tittat på film med Linda, min syster. Seven Pounds, med Will Smith i huvudrollen, tittade vi på och den var grymt bra! En riktig snyftare dock, men otroligt fin.

Nu ska jag gå och lägga mig, har morgonfodringen i morgon bitti och sedan, klockan två i morgon så har vi tid på Mälarkliniken  för återbesök med Hera då de kommer att göra ett nytt ultraljud för att se att allt går som det ska. Jag hoppas verkligen att allt ser bra ut och att hon kanske kan få gå i vanlig hage igen! Vore så otroligt skönt... Vore också skönt att få veta mer exakt hur länge vi bara får skritta och när vi kan börja trava och så vidare... För då är det lättare att fokusera framåt.

Håll tummarna för oss i morgon!



Godnatt!

Elin

Måndagsbarn

Det är jag verkligen inte, började dagen med att försova mig, vilket jag aldrig gör annars... men men.
Hera var jättelugn och snäll idag men hon grisar ner väldigt mycket i boxen, så måste gå över till torv tror jag...

Städade bilen när jag kom hem och sedan skyndade jag mig och åkte och hämtade min efterlängtade familj på Arlanda! Nu bär det av till Akis, tillsammans med Anna för lite filmmys :-D Underbart! Ska sedan åka förbi stallet igen för att kvällsfodra.

Ha en toppenkväll!

Elin

Söndag

Har precis kommit hem från stallet. Mockade och fixade till både Aconto och Hera idag alltså. Tog sedan in en mycket pigg Hera som tyckte att hon hade sett något läskigt bakom stallet, knäppskallen. Så när jag skulle skritta ut så skrittade jag på stallplanen några varv tills hon kändes avslappnad igen, resten av rundan så gick hon jättelugnt och fint!

Efter skritt-turen så duschade jag henne och sedan gick jag och mockade hennes hage. Nu så ska jag ta en kopp kaffe, känner att jag behöver något uppiggande, efter gårdagen, som blev ganska sen...

Ha det toppen!

Elin


Impulsiv gårdag

Jag satt som sagt igår nyduschad och lyssnade på musik, så ser jag Gustav (gick i min klass) gå förbi mitt hus. Jag messar honom att han precis gick förbi mig, så då ringde han upp och föreslog att vi skulle göra middag tillsammans, vilket vi gjorde. Sjukt duktiga var vi på att laga mat!

Sedan kom Anna, Ebba, Malin, Per, David och Marcus hit också! Verkligen helt oplanerat, men grymt kul hade vi hela kvällen! ;-)

Har städat ganska mycket nu på morgonen, men ska städa lite till innan jag åker till stallet och tar hand om Hera. Ska även ta hand om Aconto idag, Heras boxgranne! Josefin, hans ägarinna, är nämligen bortrest, så jag ska bara mocka och pyssla lite med honom. :-)

Vi hörs!

Elin

Lördag

Var i stallet ganska många timmar idag och pysslade med Hera mycket. Spolade benen och tvättade hovarna mycket som vår hovslagare vill att jag gör, det vill säga både ovanpå hoven och under, så att de blir riktigt rena och fina. Sen gick jag ut och betade med henne, vilket alltid är omtyckt :-)

Nu har jag duschat och sitter och lyssnar på lite partymusik för att komma i stämning. Snart kommer Anna över och vi ska va hos mig och mysa lite och sedan ska vi nog dra ut, om vi inte skulle känna för att hellre stanna hemma och fortsätta mysa förstås. Men vi får se hur det blir, Akis kanske hade en hemmafest som vi skulle kunna dra till. Ska bli riktigt kul i alla fall!

Ha en underbar kväll!

Elin


Videoblogg!!



Haha, ja man ska väl börja någonstans ;-) Nu får ni följa med en liten bit på min och Heras skrittrunda från idag! Ska försöka lägga in fler videobloggar senare, från tävlingar och så. Vet att det här inte är så bra kvalité men det beror på att jag filmat med en vanlig (foto)kamera...

Riktig underhållning!

En som är riktigt bra på att underhålla både inne på hoppbanan och på scen är Alexander Zetterman! Här är ett klipp där han en kväll under Falsterboveckan underhöll genom att imitera andra toppryttare, vilket han var en höjdare på!

Alexander Zetterman underhåller här!



Alexander imiterar bland annat Rolf Göran Bengtsson, Jan Brink, Peter Eriksson och Svante Johansson

Förlåååt!

Verkligen ledsen för att jag inte skrev något igår, men jag hade verkligen fullt upp hela dagen!

På förmiddagen åkte jag upp till Hillton och hjälpte till lite med att ta emot spån och torvbalar som blev levererade. Sedan mockade jag och fixade allt det valnliga för att sedan skritta ut med "lilla" Hera som var väldigt pigg och glad.


Precis inkommen från hagen



Ute på skrittrundan

Efter det så åkte jag hem och duschade och gjorde mig i ordning. Sedan åkte jag ner till stan där jag träffade Anna och vi käkade på Max tillsammans och gick sedan runt på stan och tittade lite :-) Jag köpte ett lila diadem, haha jag börjar undra varför, för jag använder aldrig diadem... Men det var väligt sött i alla fall!

Sen åkte jag hem ett tag, men sedan var det dags att åka ner på stan igen och den här gången träffa Anna- Karin (även kallad Akis) och vi gick och såg Harry Potter och Halvblodsprinsen tillsammans! Tyckte den var väldigt bra, men jag har inte läst boken så jag har inget att jämföra med. Men jag längtar riktigt tills fortsättningen kommer!



Sen gick jag och Akis på stan ett tag och pratade lite tills det var dags att åka hem och sova. En riktigt rolig dag hade jag igår!


 


Torsdag med både hästfilmer och hästtidningar

Sov över hos min kompis Anna igår och var då jättetrött när jag kom hem. Blev inte så mycket sovit igår... Men trevligt hade vi! Hunden hon tar hand om är lite smått galen, men väldigt söt och snäll.

Vid lunch så var jag i stallet. Hade lunchfodringen så efter att ha gett alla hästar mat så mockade jag och fixade i ordning allt till Hera. Sedan tog jag in henne och pysslade om henne som vanligt. Skrittade vår vanliga lilla runda på 20 minuter och hon höll sig så lugn och fin!

En mysig dag med Hera

När vi kommit tillbaka så släppte jag ut henne i hagen igen samt mockade och fyllde på vatten i hagen. Inte riktigt lika mycket bromsar nu i alla fall, så det är skönt.

Snart ska jag köra mamma, pappa och min lillasyster Linda till flygplatsen, för de ska upp till min mormor och morfar och deras sommarstuga! Är lite avis faktiskt.. Det här är första året någonsin som jag inte åker upp till stugan under sommaren, så känns tråkigt att inte få följa med. Men katterna är nog glada för att jag är hemma i alla fall, så de slipper kattpensionat och så tar jag ju hand om Hera förstås!

När jag kommer hem så ska jag nog sätta mig och kika på en av filmerna som jag fick låna av en kompis i stallet. Antingen "Kyra Kyrklund, Galoppombyten" eller "Kyra Kyrklund, Piruetter, passage och piaff". Är ganska gamla filmer på VHS men det verkar himla kul att titta på :-) Alltid kan man lära sig något!

Sedan har jag ju givetvis tidningen Ridsport att läsa ikväll också :-)

Ha det bra!

Elin

Nog ska man kunna lära sig något av Kyra alltid.. ;-)


Dagens

Innan jag åkte till stallet idag så tog jag en sväng förbi Sporren och köpte en flaska pälsglans (som jag inte klarar mig utan), då min hade tagit slut.  Sen bar det av till Hillton. Där mockade jag och lade in torv i boxen (står annars på bara halm) för hon är en sån lortgris och drar undan all halm så torv var perfekt att ha i botten. Sedan skrittade vi ut och hon höll sig lugn och fin. Det är ju så himla varmt ute idag så hon orkar inte annat ;-)

Ikväll ska jag åka till Anna som är hundvakt och får då bo i hundägarens lägenhet, så jag ska dit och hålla henne sällskap och sova över :-)

Ha en toppenkväll!

Elin


Senskydd i ur och skur

Eskadron
Ett par senskydd som jag haft både på min ponny och på Hera är Eskadrons senskydd. Det är ett par senskydd som jag haft länge och använder ofta.



De är både snygga och hållbara. De är senskydd som passar att ha på tävling, träning och till vardags, alltid lika snyggt och de är lätta att hålla rena och snygga. Karborrbandet har hållt mycket bra under alla år jag har haft mina senskydd men det som kan försämras något är stretchen. De håller alltså i både ur och skur och är alltid snygga! Finns att köpa i många olika färger, själv har jag haft svarta och vita och de vita håller sig förvånadsvärt väldigt vita trots att jag haft dem i snart tre år.

Innan jag köpte dessa Eskadron senskydd till min ponny så hade jag ett par andra, lite billigare senskydd, som kunde glida ner eller åka på "sniskan".  Men när jag köpt Eskadron senskydden så behövde jag inte tänka på det längre, för de har en mycket bra passform och starka kardborrband som håller dem på plats!

Ett par Eskadron senskydd kostar ca 550 :-

Sedan finns det fler bra modeller av Eskadron som Eskadron Flexisoft (pris ca 600;- )med en mjuk kant mot hästens ben och den senaste modellen Eskadron Pro Safe (pris ca 750;- ) som har dubbelt skydd mot slag. Jag tror verkligen att även det är senskydd som håller länge och de är riktigt snygga!



Veredus Olympic

Ett par andra senskydd som jag använder mig av och är mycket nöjd med är mina Veredus Olympic. De är riktigt snygga och tåliga senskydd där man knappt ser repor på senskyddens innersida. Kan dock tycka att de är lite svårare att få rikigt rena, går t.ex. inte att bara spola av dem med vatten om de blivit leriga. De ser då rena ut så länge de är blöta, men så fort de har torkat så ser man att de är smutsiga. Men det är alltså yttersidan, innersidan går lätt att få rent och om man använder någon slags tvål så är det inga problem att få bort smutsen på yttersidan heller. Eller så kan man använda sig av vatten och sedan en torr handduk och torka av dem ordenligt så håller de sig mycket snygga.


Jag har ett par bruna, fram och bak.

Det som jag också gillar mycket medn dessa är dels deras otroliga passform och dels deras knäppning. Knäppbanden är mycket starka och det är lika lätt att spänna på skydden, som att spänna av dem. Priset på dessa är ca 700 kr för framskydd och 600 kr bakskydd.

Nya skor

Idag vid tio-tiden så kom hovslagaren och skodde Hera! Innan han kom så skrittade jag ut med henne och hon höll sig lugn och fin. Pysslade mycket med henne idag med, för att hålla henne glad. Hon är så himla kelsjuk nu så det finns inte. Man ska stå och klia henne överallt och helst så ska hon kunna stå och klia tillbaka... Så himla söt.

Nästa vecka så är det återbesök som gäller! Hoppas verkligen att det ser bra ut. Hon har ju hållit sig så lugn och fin sen senast vi var där (peppar peppar).


Bli frisk min fina

Gårdagens skrittrunda

Igår var jag vid stallet vid lunch och mockade och fixade allt innan jag tog in Hera. Det blåste ordentligt ute och jag märkte att hon var pigg redan när jag tog in henne. När jag skulle skritta ut så fick jag gå ut en annan väg, för de sågade i ett plåttak utanför den vanliga ingången och de förde givetvis väldigbt mycket oväsen. Så jag tänkte att jag skulle rida ner till Lurbo och skritta där, men sommarjobbarna där hade vattenkrig och så var det en som högtryckstvättade transporten. Så Hera skötte sig, men lite skvätträdd var hon så jag tänkte att jag skulle komma bort från allt oljud så jag skrittade runt hagarna. Men där gjorde jag ett misstag. För där blåste det ännu mer och ett rådjur sprang förbi i skogen så Hera blev jättenojig, och började backa och gå sidled.

Så när hon gjorde det så backade hon in i ett träd och hon måste ha backat in i det ganska ordentligt för när jag kom tillbaka så hade hon ganska långa (dock inte så djupa) rivsår på länden... Stackars liten, men hon backar förhoppningsvis inte in i ett träd igen.

Måndag!

Vaknade vid sju i morse av att en massa lastbilar och traktorer körde utanför fönstret. Grannen bygger nämligen en pool. Så jag steg upp och stängde fönstret och släppte in katterna som gick och åt. Jag kände mig så himla trött så jag gick faktiskt och la mig igen. När katterna ätit klart som kom de båda och la sig i sängen, den ena på kudden och den andra vid fötterna. Haha, det är svårt att röra på sig när man har två katter som tar plats i sängen! :-P

Nu har jag pratat med mamma som sitter i bilen på väg hem från Kalmar nu! Så mamma pappa och Linda kommer någon gång vid tre-tiden :-) Ska bli så roligt att träffa dem igen!

Ska städa klart lite här hemma innan jag åker till stallet.

Ha en bra dag!

Elin

Bilder från idag!


Alla bilder tagna av Linnea Järnström!


Red lite utan stigbyglar för att komma ner i sadeln ordentligt


Travar fram






En söt stall-kattunge :-)


Dressyrat idag

Jag var till stallet vid lunch och tog hand om min älskade Hera och skrittade henne. Hon var väldigt kelsjuk idag! Så söt.

Sedan åkte jag till Amaretto, mockade hans box och sen kom Linnea! Hon och jag tog in honom från hagen och hjälptes åt att borsta den lilla lortgrisen! Fast vi va två så tog det tid vill jag lova! Blev dressyrsadeln idag, vilket kändes lite annorlunda för mig! Okej, ganska mycket annorlunda, har inte ridit i dressyrsadel på jättelänge då dressyrsadeln jag har inte passar Hera. Red på dressyrbanan och han kändes ganska stel i början.

Efter uppvärmingen och tempoväslingar och lite övergångar så tycker jag att han kändes bättre! Men det som jag verkligen får jobba mer med honom med är skritten! Så fort jag tog tyglarna i skritt så spänner han sig i verkligen hela kroppen och tar pyttesteg och vill takta. Gjorde lite skänkelvikningar för att få honom att lossa lite i bogarna och tempoväxlingar för att få honom mer in under sig. Men jag är absolut nöjd med honom! Kommer bli lättare senare också, när vi känner varandra lite bättre :-)

När Linnea har kommit hem och städat klart hemma hos sig så ska hon skicka bilderna hon tog på oss idag som jag då lägger in direkt, för er skull! :-) Så håll utkik!

Hörs!

Sammanfattning av Nations cup från igår

Sverige inledde med mycket fina rundor i första omgången. Helena Lundbäck på Madick gjorde en snygg runda på 4 fel. Likaså gjorde Svante Johansson på Saint Amor. Sveriges tredje ryttare att rida var den unge ryttaren Alexander Zetterman på hästen Isaac som tidigare reds av Alexanders pappa Royne. Trots den stora pressen från hemmapubliken red Alexander felfri runda på hinder med ett irriterande tidsfel.

Sveriges sista ryttare var Rolf-Göran Bengtsson. Han skulle ha ridit med sin första häst Ninja La Silla men Ninja trampade på en spik på framhoppningen och han då blev då tvungen att rida sin andra häst Kiara La Silla, vilket han gjorde med bravur. En jättesnygg runda som slutade på 4 fel även där och Sverige låg då på delad andraplats inför andra omgången med sammanlagt 9 fel.

Andra omgången blev mycket spännande. Både Helena och Svante red felfritt. Alexander fortsatte att rida snyggt men fick tyvärr ett nedslag och även denna gång ett tidsfel. Men de andra länderna hade även de plockat på sin några fel och Sverige hade nu chansen att komma till omhoppning tillsammans med Irland som låg på samma poäng som Sverige. Det gällde alltså för Rolf Göran att rida felfritt för att det skulle gå vägen.

Tyvärr så rev Rolf Göran räcket efter vattengraven och fick ett tidsfel vilket gjorde att en förstaplats var utom synhåll för Sverige. Men vi knep en andraplats vilket verkligen inte är fy skam, tvärtom, det är verkligen bra gjort av Sverige, speciellt med tanke på omständigheterna! Verkligen roligt, grattis Sverige!


Från vänster; Svante Johansson på Saint Amor, Alexander Zetterman på Isaac, en lycklig landslagsledare Maria Gretser, Rolf Göran Bengtsson på Kiara La Silla och Helena Lundbäck

Resultatet hittar du här!


                                                                   
                          

















Sverige gick nu alltså upp en plats och ligger då på sjunde plats!

                                        


Lyckad kväll

Igår blev verkligen en lyckad kväll! Sex personer blev vi som förfestade här hemma! Grillade och pratade och hade det verkligen trevligt! Så trevligt att vi var nära på att strunta i att gå ut :-) Men utgång blev det, mycket trevligt!

Har ganska nyligen varit i stallet och skrittat Hera och pysslat om henne. Lindade benen på henne idag, då jag tyckte att de såg lite tjocka väl tjocka ut. Hera var som vanligt snäll som en ängel att skritta ut med! Inte så jättelångt kvar till återbesöket nu, så jag hoppas verkligen att vi får ett positivt besked, att allt går som planerat.

Nu håller jag på att plocka undan lite här hemma efter gårdagen. Men är inte allt för mycket så det går nog ganska snabbt. Ikväll så blir det mys för min del, behöver återhämta mig lite. Så blir det lite hästhoppning som jag ska titta på, för ni minns väl att det är från Falsterbo på TV ikväll med, klockan 22.00 på Tv4 sport?

Amaretto blev riden av en annan tjej idag som skulle rida ut, men i morgon ska jag rida honom, som planerat! Linnea kommer vara med mig i morgon och fota oss lite :-D Så imorgon kommer det nog en hel del smaskiga bilder, för Linnea är en hejare på att ta bra bilder!


Bild på Linneas fina Kaka, tagen av Linnea själv.

Taggar!

Nu håller ja på och gör mig i ordning för lite förfest! Ska bli sjukt najs. Anna, Akis, Linnea och David är de som jag vet kommer på grillningen so far. Men skulle tro att David tar me några kompisar (han vågar inte vara ensam kille) och så kanske Erik och Richard skulle komma också! Blir en jättetrevlig förfest tror jag!

Anna sover över sen också så jag blir inte ensam inatt :-)

Ha en toppenkväll! Hörs i morgon

Morgonfodring och RIDNING!

Gårdagen med tjejerna var jättemysigt! Vi var dockm inte uppe så länge, men det var ganska skönt eftersom att jag steg upp klockn sex idag.

Var alltså i stallet vid sju i morse och släppte ut alla hästar, mockade och fixade som vanligt. Skrittade även Hera den vanliga rundan. Det var riktigt varmt redan den tiden på morgonen så Hera svettades bara av den lilla skrittrundan. Så när vi kom tillbaka så ställde jag henne i spolspiltan och duschade henne och smörjde in hennes mule med lite solskyddsfaktor. :-) 





Efter att ha släppt ut Hera i hagen så åkte jag till Anna Karins stall. Det ligger ungefär 2 minuters bilfärd från Hillton där vi står. Jag hjälpte henne och mockade en box och sedan gick vi och hämtade hästarna. Anna Karin ska tävla sina två ston i helgen så jag fick rida hennes valack Amaretto.

Först red vi ner i hågadalen där vi red fram hästarna i alla gångarter. Hade lite halvlång tygel på honom i uppvärmningen. Sedan gick vi upp på hoppbanan och red lite. Eftersom att Anna Karin skulle tävla i helgen så ville inte hon rida så mycket, men jag fick rida lite längre, för att känna på honom lite. Han kändes fin! Var en rolig häst att rida :-) Det är roligt att få rida en riktigt utbildad häst ibland, man behöver det!

Hoppade de små sockerbitshindrena som stod på banan, mest för att känna på hur han kändes. Han är ju mycket mindre än Hera, ca 163 medan Hera är runt 168. Hon har ju också väldigt stor galopp så hans galopp kändes ganska liten, men han har inget litet steg för sin storlek. Gjorde ganska mycket flytta för skänkeln på volten och så försökte jag förekomma honom lite. Han har nämligen väldigt lätt för sig när det gäller att byta galopp att han nästan är lite för snabb. Så fort man kommer på öppna delen av volten och tänker rida som i en åttvolt så vill han genast byta. Det är väl inte alls fel av honom, han har ju lärt sig så. Men för att han ska bli mer lyhörd på mig så valde jag lite då och då att sakta ner till skritt och sedan byta och ibland gjorde jag halt och så vidare.

Han kändes väldigt bra, men var lite irriterad av alla bromsar och mygg, vilket är förståerligt. Ska rida honom i helgen medan Anna Karin är och tävlar, så det ser jag fram emot! :-)

Hoppas att all min ridkännsla kommer tillbaka snart också, kände mig lite ringrostig idag måste jag erkänna...


Amaretto i sin box. Ingen jättebra bild, men får försöka ta fler och bättre i helgen!

Lite uppdatering

Jag har varit och handlat för en stund sedan, samt hyrt en film för ikväll! Anna och Akis kommer nämligen hit för lite filmmys :-) Det passar alldeles utmärkt med lite mys idag då jag ska upp i ottan i morgon bitti och morgonfodra. Sedan ska jag vidare till Anna Karins stall där jag ska jag rida en av hennes hästar! Det blir riktigt kul faktiskt, hoppas bara att jag inte har tappat allt för mycket av ridkänslan! :-S Men som lovat så ska jag skriva lite om hur det går i morgon. Ska försöka komma ihåg att ta med kameran också, så får vi se om pållarna fastnar på bild!

Nu ska jag vara riktigt duktig och plocka undan lite här hemma också, innan tjejerna kommer. Har lovat mamma det...

Hoppas att ni får en toppenkväll!

Puss och kram

Elin

TV-tider och webb-TV från Falsterbo!

                    


TV-tider:
TV4 Sport
fredag 17 juli 21.30, sammandrag
TV4 Sport
lördag 18 juli 22.00, sammandrag
TV4 Sport
söndag 19 juli 22.00, sammandra

  
                                              
                                          

Webb-TV från Falsterbo här!







Lugn skrittrunda

Var i stallet före lunch och mockade innan jag gav alla hästar sitt lunch-hö. Sedan gick jag och tittade lite på när några andra red och tränade för tränare. Det är så insprirerande att se andra rida och träna týcker jag! 

Efter det så tog jag in och gjorde i ordning Hera för vår dagliga skrittrunda. Tog en tag det, för hon var en riktig lortgris! Vet inte hur hon lyckas, men på något sätt så rullar hon sig i den lilla sjukhagen... Skrittrundan gick bra, hon var jättelugn, trots att sommarjobbarna på ridskolan hade vattenkrig när vi skrittade förbi så höll hon sig hur lugn som helst. Red bara runt anläggningen idag.
 
Det är kanske inte så kul för henne, men anledningen till att jag gör det är att det är mindre mygg där, det är hårt underlag, vilket hon ska ha och sist men inte minst, hon får inte gå i nerförsbackar. Det är på grund av att gaffelbandet, som är av på Hera, fungerar vi vanliga fall som en stötdämpare när de går. Så för att det ska kunna läka som det ska så ska vi helst undvika att gå på just mjuka underlag och nerförsbackar. 


Hera i sin sjukhage, som är som en labyrint



 

Svar på läsarfråga

Måste bara säga att jag gillar din blogg mer och mer, snart är jag helt fast! :P Hur högt tävlar du?

Tack så mycket, väldigt roligt att höra! :-D Just nu när Hera är halt så tävlar jag inte... tyvärr. Men i vanliga fall så tävlade jag och Hera 90 cm och 1 meter och hade givetvis planer på att gå upp i högre klasser i år. Slutmålet för det här året var att starta en 120 till hösten. Men eftersom att hon blev skadad så gick ju givetvis inte det. Nu hoppas jag att jag ska kunna rida lite andras hästar så att jag inte tappar ridkännslan och att jag ska kunna kunna komma ut och tränar lite :-)

Kommer skriva lite om de hästar jag ska hjälpa till att rida senare när jag provat alla ;-)


En kluring

Så var det dags för mig att ta bilen och åka hem...



Finn ett fel!

Kvällsfodring i stallet

Nu när jag är ensam hemma så har jag haft tid att pyssla om mig själv lite extra. Jag har till exempel badat i badkaret (det var typ flera år sedan jag gjorde det!) och så har jag suttit på balkongen med min ena katt Skrållan och börjat läsa en bok, vilket inte heller var igår precis...

Sen åkte jag till stallet och kvällsfodrade, och precis som många har frågat efter så tog jag massa bilder när jag var där, så ni får se lite hur det ser ut :-)


Hungriga hästar och hungtig katt när jag kommer...


"Sluta ta kort, ge mig mat!"


Sigrids "Felix" som var med oss på skrittrundan idag :-) Också mycket hungrig, förståss


Heras söta granne Aconto kikar ut


Tar alla chanser han får... ;-)


Vänner för en kort stund...

 
Tills Aconto vill ha Heras mat... Den ser kanske godare ut?


Puh... Blev riktigt varm av att sopa hela stallgången, men rent blev det!



Så var man ensam!

Jag har precis vinkat av mamma och pappa som nu är på väg ner till Kalmar för att hälsa på min farmor och fira min pappas faster som fyller 95 år! Just nu känns det ganska skönt att ha huset helt för sig själv, men jag kommer antagligen att tröttna efter ett tag..Men då har jag ju självklart mina kära vänner som ska komma hit och kanske bo i några dagar ;-) Väldigt trevligt!

Vid lunch så red jag ut med Sigrid och hennes Felix på en mysig skrittrunda! Verkligen kul för både mig och Hera att få lite sällskap och för Hera att få gå på lite andra ställen än anläggningen. Det som var jobbigt var dock alla småkryp, hur mycket mygg och bromsar som hels som verkligen inte vill lämna en ifred! Det var hemskt.. Tror jag ska åka förbi Sporren eller Granngårnen någon av de närmaste dagarna och köpa ett myggmedel som en kompis till mig rekommenderat. Det skulle tydligen vara dyrt, men fungera jättebra. 

Nu ska jag ta och lata mig i solen lite tror jag, sedan blir det en vända till stallet igen. Ska fylla på med lite halm till Hera vilket jag inte hann på förmiddagen, eftersom att jag skulle hem och vinka av mamma och pappa. Då tänkte jag att jag skulle passa på att ta med kameran för lite bilder! Har kvällsfodringen ikväll också, så blir nog mer bilder även då!

Ha det toppen!

Elin 

Svar på "ponnyfrågan"

Några undrar vilka klasser jag och min ponny tävlade i. I dressyr så tävlade vi bara LB med godkända resultat. Det berodde på mitt lilla intresse i att starta dressyr då, något som jag är mer intresserad av nu. I hoppning så tävlade vi upp till LB regionalt med många placeringar. Tanken var att starta en LA men vi hittade en bra köpare så pass snabbt att det inte blev aktuellt, då de ville ha henne på en gång, efter att hon gått igenom besiktningen förståss.







Visst är hon ganska söt?


Intag och skritt

Idag hade jag och mamma vårt första intag på Hillton. Inte dramatiskt precis, det fungerar ju på ungefär samma sätt i de flesta stallen och hästarna var väldigt snälla att ta in. Hera lullade jag med runt anläggningen som vanligt. Nu går jag nästan bara och väntar på att hon ska ha en dålig dag, för hur kan man vara så snäll och lugn hela tiden när man bara går i sjukhage och bara blir skrittad en kort stund om dagarna? Tydligen fungerar det för Hera (pepparpeppar), vilket jag är evigt tacksam för.

Sedan lindade jag benen på henne och lät henne få sin intagsmat. Aconto, hennes granne stog som valigt och försökte nå maten med tungan genom gallret, men Hera har slutat bry sig nu i alla fall ;-)



Fining


Lite nostalgi

Satt och tittade på lite bilder från tiden med min ponny igår och blev nästan lite nostalgisk. Det är drygt ett år sedan jag sålde min ponny Spring Time, men hon såldes till en tjej och hennes mamma, som hade henne i samma stall som vi stog i innan vi flyttade till Hillton där vi står nu. Det stallet ligger nu fem minuters skrittavstånd från Hillton, så hon är verkligen inte långt borta. Men jag blev ändå lite nostalgisk och längtade tillbaka lite till ponnytiden när jag satt och tittade på alla bilder. Hon var/är en så himla fin ponny och vi hade så himla kul!

Hon och jag på vår första eller andra lokala tävling tillsammans







Hon var en ganska bråkig ridskoleponny när vi köpte henne. Då pratar vi inte bara bråkig att sköta om i allmänhet utan det var en ponny som gav mig några skenturer i början och kunde visa att hon minsann inte ville gå på en viss vg genom att stegra vända i luften och sticka hem. Hon var inte alls rutinerad på tävlingsbanan heller. Men oj vad den ponnyn kan hoppa och vad hon älskar det!

Tiden gick och hon och jag lärde känna varandra innan och utan vilket som småningom  även visade sig på träningar och tävlingsbanorna. Hon blev även jättemysig i hanteringen, till mångas förvåning. 









Åh, vad jag tycker om den där ponnyn och jag saknar det vi hade! Men hon har det bra med sin nya ägarinna som fortsatt att tävla och träna henne i hoppning. Så hon är lycklig och jag kan gå och hälsa på henne hur ofta jag vill, vilket jag inte är sen att utnyttja ;-) 
 

Dagens

Var i stallet vid 12 tiden och lunchfodrade.. Mamma var med till stallet idag och gjorde iordning maten medan jag mockade. Sedan följde hon och Lennart, vår ena stallkatt, med på min och Heras skrittrunda runt anläggningen :-) Hera var lika lugn som vanligt. Mockade hennes sjukhage också, får mocka den varje dag nu. Men så är det.

Jag längtar riktigt tills återbesöket då de gör ett nytt ultraljud på henne. Då hoppas jag att hon efter det ska kunna gå i sin vanliga hage istället och kanske få börja jogga lite. Men jag vill samtidigt inte få upp förhoppningarna för mycket. Så det är bara att vänta :-P

Jag och mamma ska gå och sätta oss och titta på en dvd som vi har. Den heter "Jan Brink gärstas av Tobbe Larsson". Får se om den är bra, men så länge den har med hästar att göra, vilket den definitivt har, så ska den nog duga för mig i alla fall ;-)



Ha en bra kväll!

Elin

Idétorka?

Hittade lite tips till hoppövningar för er som kanske har lite idétorka och webbTV med hoppclinics med bland annat Rolf- Göran Bengtsson! :-) Så om man inte har något för sig, vilket jag inte har just nu så kan man ju alltid titta på en clinic!

Länk till hoppclinic här! (webbTV)

Länk till hoppövningar här! (webbTV)


Även Roffe får ta sig en funderare ibland


Stigbyglarna som gjorde skillnad

Dagens pryl är ett par stigbyglar som jag tycker väldigt mycket om, nämligen Sprenger BowBalance. 
Innan jag fick dessa Sprenger stigbyglar så red jag med vad man nog skulle kunna kalla "vanliga" stigbyglar. De hade alltså ingen ledad del och en (säkerhets)gummisnodd på yttersidan.
HS Sprenger SäkerhetsstigbygelHS Sprenger stigbygel BowBalance
Stigbygeln jag hade innan                                       Sprenger BowBalance

Produktbeskrivning:
S-formad säkerhetsstigbygel. Viktfördel-ningen är ändrad vilket medför att stig-bygeln är helt i balans. Ryttaren får därmed bättre komfort och ett bättre skänkelläge. Stigbygeln är gjord med System-4 vilket medför att foten omdelbart frigörs i samband med ev fara.
'
När jag red i de tidigare stigbyglarna så hade jag problem med mitt skänkelläge. Jag satt snett och skänkeln ville åka fram och jag hamnade då i en stolsits, vilket naturligtvis inte var bra. Ett annat problem som jag hade var att när min tränare hjälpte mig att sätta skänklarna som de skulle ligga så fick jag istället jätteont i min ena fotled. Min tränare tyckte då att jag kanske borde se mig om efter ett par andra stigbyglar. Citat "Förlåt för att jag säger det, men de stigbyglarna ni har nu är faktiskt skit."

Så på min födelsedag fick jag ett par, Sprenger BowBalance och redan första dagen när jag red med dem så märkte jag stor skillnad på min sits - men framförallt så hade jag inte alls ont i fotlederna längre! En annan stor fördel med dem är att man överlag får mycket bättre grepp då plattan är mycket bättre än de som de tidigare stigbyglarna hade. 

Jag tycker verkligen om de här stigbyglarna. Har ingen större erfarenhet av Sprengers äldre modell eller andra märken med ledade stigbyglar. Men jag tror att om man har ont i foten så kan de nog också hjälpa. Fördelen med modellen på BowBalance är att den är skruvad så att man lättare glider ur med foten om det skulle inträffa en olycka. 

Priset på dessa stigbyglar kan variera något, men där jag köpte dem så kostade de runt 1500, vilket jag tycker var en bra investering för min del. :-) Rekommenderar dessa starkt!

                                                                                                   

Grannfejden...

Jag måste erkänna att jag kännde mig lite sliten när jag vaknade idag, efter festen jag var på igår kväll. Men när jag varit i stallet ett tag så vaknade jag till lite och spenderade mycket tid till att klia och borsta Hera.

Skrittade ut henne själv idag och hon skötte sig jättebra, precis som vanligt. Är riktigt stolt över henne, för jag vet hur mycket energi hon har just nu... Efter ridpasser så duschade jag hela henne och schamponerade så att hon blev riktigt ren och fin!

Sedan så skulle hon gå in i boxen och träffa sin nya boxgranne, Aconto som kom tillbaka från betet idag. Haha, det var så roligt att se på dem. Hera är nämligen ett väldigt dominant sto och det är ingen häst som vågar sätta emot henne. Men i det här fallet så var det lite annorlunda än vad Hera är van vid--

Hon hälsade först så snällt, vilket hon alltid gör, men sedan vill hon visa och markera att det är hon som bestämmer. Hon börjar då med att slicka öronen och se riktigt arg ut. Aconto tittar på henne så glatt fortfarande med öronen framåt och mulen pressad mot gallret. Hera tar då i lite mer och hugger lite mot honom. Utan att blinka står han kvar med mulen fortfarande pressad mot gallret. Hera blev nästan förnärmad, för att han inte tagit henne på allvar och vänder då rumpan till, skriker till och hoppar lite med bakdelen, bara som en varning, sedan vänder hon sig snabbt om för att se om hon fått någon reaktion. Men icke. Aconto står fortfarande med öronen framåt och mulen pressad mog gallret. Hera drar då en djup suck och börjar istället att plocka lite med halmen. 

Dags för Hera att få sin eftermiddags-kraft tänkte jag, nu när stormen lagt sig. Så jag ger henne den i krubban som är i hörnet till Acontos box. Aconto, som redan har ätit upp sin kraft ställer sig och pressar mulen ytterligare mot gallret där Hera står och försöker med tungan att nå Heras mat i krubban. Det lyckas han naturligtvis inte med. Hera lyckas inte heller med att få honom att ge upp och gå trots många sura blickar... De fortsätter att smågnabbas tills Hera inser att hon stött på ett hopplöst fall som inte går att lösa genom bråk. Kanske bara att köpa läget och bli vän med Aconto? ;-)

Haha, vi får väl se hur det går...



Hera har mött sin rival
 


Vad jag gör efter en ritt

Jag tänkte att jag skulle skriva om vad jag gör efter en ritt med hästen.

1. Efter ett hårdare pass på banan/tävling eller träning så gör jag så att jag spolar, eller svampar av hästens kropp med varmvatten, så att all svett försvinner och för att hålla musklerna varma. Sedan, om det inte är väldigt varmt ute eller inne i stallet så lägger jag på ett täcke av t.ex. fleece som absorberar fukten och ser till att hålla hästen varm, utan att den ska svettas igen.

2. Benen spolar jag med kallvatten ganska länge. Om man har gott om tid så kan man spola benen i en halvtimme, för att få den bästa effekten. Det förebygger eventuella skador i framförallt senorna. Det tar också ner eventuella svullnader.  

3. Innan jag låter hästen gå in i boxen så lindar jag benen med Back on Track och hästen är då klar för natten!




Det här är så jag gör med min häst, kanske har ni några andra metoder som ni tycker fungerar bra?

Hästhoppning på TV nästa vecka

Nästa vecka är det dags för Falsterbo! Jag och mamma hade tidigare planer på att åka dit, men eftersom Hera blev halt så måste jag stanna hemma med henne den här sommaren, så jag får nöja mig med att se det från soffan det här året.

Här är TV tiderna!

TV-tider:
TV4 Sport fredag 17 juli 21.30, sammandrag
TV4 Sport lördag 18 juli 22.00, sammandrag
TV4 Sport söndag 19 juli 22.00, sammandrag

Back on Track

Jag har fått frågan om vad jag använder för paddar på Hera när jag lindar hennes ben på nätterna. Jag använder nu paddarna Back on Track  tänkte att jag skulle skriva vad jag tycker om dem.

Klicka för att förstora bilden

Beskrivning av produkten:

"Vi har visat att värme ger fysiologiska omställningar i kroppen, vilket kan lindra smärta och kroniska inflammationer", säger Thomas Lundeberg, docent i fysiologi vid Karolinska institutet (tidningen Hälsa nr 9, sept. 2000). En läkare som intresserat sig för detta är Rose-Marie Brinkeborn, som gjort en studie på effekten av Back on Tracks skydd tillsammans med sjukgymnaster och läkarkollegor.


I studien ingick det 120 personer med värk av musarm, utslitna knän eller artros. Försökspersonerna lottades in i grupper som började med att uppskatta sin värk på en skala från mycket ont till inget ont. Därefter började hälften med Back on Tracks skydd alternativt en period utan skydd. Skydden provades i tre veckor och jämfördes med en lika lång period utan skydd.


Sammanställningen av studien är ännu inte helt klar, men man kan se att mer än hälften av patienterna hade mindre värk efter att de använt skydden. De med musarm blev ofta helt bra, och några av dem med knäartros, som levt med värk mycket länge och stod i kö för att få protes, kände sig så pass bra att de avbokade sin tid för operation!

I Svenska Dagbladet den 25 jan 2003, säger Xyao Huishen, kinesisk och svensk leg. läkare samt akupunktör på Karolinska sjukhusets rehabavdelning: "Skydden har inga biverkningar om man ser till att ha rätt storlek och låter dem sitta lagom tätt." I tidningen Massage & Kroppsvård nr 1/2004 har Dr. Huishen hunnit skaffa sig ytterligare erfarenhet. Hon säger: "Det finns egentligen ingenting annat, förutom mediciner, som ger ett så reproducerbart positivt resultat på patienter som har inflammatorisk grundad smärta."

Back on Track används för att värma muskler inför fysisk träning eller arbete, men viktigast är skyddens förmåga att förebygga skador samt lindra och påskynda läkning av redan uppkomna skador.


Back on Track sägs alltså börebygga skador då de finns fibrer i paddarna som ska öka blodcirkulationen. Min egna erfarenhet av paddarna är att det fungerar bra. Hästens gallor försvinner nästan helt och man märker att blodcirkulationen ökar. Men frågan är då, hur stor skillnaden är jämfört med vanliga paddar? Jag tror själv att det hjälper mer i början än vanliga paddar och då menar jag att de värmer mer kanske de första timmarna, men att vanliga paddar också kommer upp i den värmen som Back on Track ger. 

Min slutsats blir därför att det är bra paddar som absolut fyller den tänkta funktionen att öka blodcirkulationen, men att det inte är någon jättestor skillnad jämfört med vanliga paddar. Sedan kan man ju ifrågasätta om det kanske hjälper mer på hästens muskler och att därför Back on Track täcken skulle ge en större skillnad än paddarna. De har gjort ett blindtest på Strömsholm som ska ha visat att Back on Track nattäcke ska ha gjort hästarna betydligt mjukare och mer avslappnade vid ridning...

"I min verksamhet som veterinär vid Hästsjukhuset Strömsholm använder jag regelbundet Back on Track för diffusa ryggbesvär på hästarna.

Vi gjorde en studie på Strömsholms Ridskola som visade att 8 av 10 hästar med kroniska ryggproblem förbättrade sin rörelsemekanik efter 3 veckor med ett ryggtäcke av detta keramiska tyg (se inledningen av broschyren). Ett år efter det att vi gjorde studien kan jag konstatera att även i den kliniskt praktiska situationen så fungerar produkten på ett motsvarande sätt som i studien.

Det är skoj när man kan omsätta forskningen till vardagen och konstatera att produkten fortfarande håller måttet. Det lovar gott och det är inte svårt att rekommendera detta enkla praktiska hjälpmedel som, enligt min erfarenhet, inte har några biverkningar eller problem att använda."

- Chris Johnston, Hästsjukhuset Strömsholm.
 
Det jag vet är att det också görs en undersökning på Ultuna just nu, som ska ta reda på om Back on Track verkligen har en så bra effekt som påstår att de ska ha. Den undersökningen kommer vara klar om ungefär en månad och kommer då att presenteras i tidningen Ridsport.


En bra nyhet!

Jag var i stallet idag och pysslade som vanligt om Hera. Skrittade ut med både mamma och pappa idag :-) Var mysigt. Hon var mycket lugn idag, men det berodde nog på vädret. Det är nämligen mycket varmt ute. Vi skrittade bara runt anläggningen.

Pratade lite med Ann som står i samma stall. Hon undrade om jag hade hittat någon häst som jag kunde rida lite medan Hera var konvalecent. Jag sa berättade att jag inte hittat någon ännu och hon tipsade då om att jag kanske kunde fråga Anna- Karin, som har ett stall fem minuter från vårat, om hon kanske kunde behöva någon hjälp med sina tre hästar. Jag tyckte det lät som en bra idé, eftersom att jag och Anna- Karin känner varandra som tidigare då vi tränar tillsammans. Så när jag var klar i stallet så åkte jag till Anna-Karin och frågade om hon behövde någon hjälp, vilket hon behövde! Äntligen ska jag få rida igen!!

Jag ska prova alla tre hästarna så att jag kan hjälpa henne med vilken häst som helst om hon skulle åka bort.


Ha en bra dag!

Elin


Fredag!

På morgonen så var jag till tandläkaren igen och de fixade en del av min tandställning :-( Usch inte alls kul, men jag slipper snart den i alla fall. När jag kom hem så fick jag inte äta på en timme och jag var dödstrött så jag la mig i kökssoffan och somnade på en gång!

Efter att jag vaknat och ätit så åkte jag och mamma till stallet och mockade och red som vanligt. Det blåste rejält mycket idag så Hera var väldigt pigg till en början men lugnade ganska snabbt ner sig. Så det gick bra :-) Pysslade som vanligt om henne ganska mycket, så att hon ska känna sig ordentligt omtyckt och glad, trots skadan.

Nu har jag ganska nyligen kommit hem från stallet igen då vi hade kvällsfodringen. Lindade benen på Hera då hon lätt svullnar upp nu när hon står stilla så mycket och på grund av skadan. Veterinären rekommenderade att jag lindade benen på henne då läkningen  går "fortare" om man håller benet varmt. Så vi får väl hoppas på det!

Ha en trevlig kväll

Elin



Åh vad jag saknat att rida dig

Regndag

Det är verkligen ett sånt väder ute idag som gör att man bara vill krypa under täcket och stanna inne resten av dagen. Men så blev inte min dag idag. Linnea var hos mig vid nio i morse och hämtade upp, en ganska nyvaken Elin påsatt regnkläder. Hon och jag åkte ut till Kakan, hennes häst, som går på bete nu. Vi gav henne lite mat och passade självklart på att hälsa på det söta shettisen Lilly med sitt lilla föl. Otroligt söt! Jag som tyckte att Lilly hade liten mule, men fölets var ju minimalt liten. ;-)

Sedan åkte jag hem och lyssnade på Malin som sommarpratade innan jag åkte till stallet. Provade täcket på Hera, som satt perfekt! Var verkligen nöjd med passformen.



Sitter så bra över manken


Maggjordarna är avtagbara


Skrittade ut med henne som vanligt, men de första 10 minutrarna kan väl mer klassas som taktning... Det märks verkligen att hon mest har stått och hängt i hagen idag på grund av vädret. För hon var väligt rastlös redan i stallgången. Hon kunde inte stå stilla och pysslade med alla möjliga saker...





Hon är kanske inte alltid den bästa fotomodellen ;-)

Nu tänkte jag att jag skulle sätta mig och läsa nya Ridsport som kom idag!

Vi hörs!

Elin


Ni som missade det...

Ni som missade att lyssna på Malin Baryard klockan 13.00 idag kan lyssna på reprisen som går ikväll klockan 22.12 eller så kan ni lyssna på det på SR:s hemsida här!

Det var riktigt kul att lyssna på Malin när hon berättade lite om sin historia och hur det är att vara ryttare. Om man lyssnar på det online i efterhand så kan man ju spola förbi musiken också, vilket nog jag hade valt att göra...


Sommarpratare!

Idag klockan 13.00 i P1 är det Malin Baryard  som är sommarpratare! Hon ska prata om livet som ryttare och om sporten där män och kvinnor tävlar på samma villkor!

 

Lösgjordhet

Jag tänkte att jag skulle skriva om lite tips till att få hästen lösgjord och vad jag själv använder för övningar. Lösgjordhet är ju något man strävar efter antingen man rider dressyr eller hoppning, då det är svårt att utföra en bra ritt på en häst som nte är lösgjord.

Till att börja med vill jag betona hur viktigt det är att hästen får skritta fram ordentligt, jag brukar skritta hästen för hand i 10-15minuter och sedan en stund uppsuttet på långa tyglar.

Men uppvärmningen är inte slut där, man måste även jogga fram hästen. Jag brukar göra så att jag travar längs fyrkantspåret i ungefär fem minuter, utan att ställa några som helst krav på hästen. Bara håller hästen rak och taktmässig i lugn takt i båda varven. Sedan gör jag ungefär likadant fast i galopp, står i lätt sits och galopperar ganska lugnt (med det menar jag inte att hästen ska gå jättesamlat, utan hästen ska galoppera ordentligt genom kroppen utan att speeda, det ska vara full kontroll) och hästen får gärna gå i en lägre form, arbeta sig neråt och framåt. Det gör jag i båda varven.

Sedan kan man börja med lite lösgörande övningar! Jag brukar i största allmännhet göra mycket av- och igångsättningar i ridpasset. Från skritt till trav och tillbaka till skritt.Från skritt till galopp och tillbaka, i skritt. Från trav till galopp och så vidare... Det gör att hästen blir mer lösgjord och även kvick i benen. Om man gör det på volt eller passerar ett hörn så kan man passa på att hålla hästen ställd under av- och igångsättningarna. Börja med att hålla den ställd innåt, när det går bra kan du prova att ställa den utåt.

En övninging som jag tycker väldigt mycket om är en som vi ofta gjorde på träningar för Arnold Assarsson. Man rider på en volt i trav (man kan börja i skritt om man tycker att det är enklare). Ställer hästen innåt och låter bakdelen gå innanför spåret på t.ex. den öppna delen av volten. I andra halvan av volten låter man bakdelen gå tillbaka på spåret. När man gjort det en stund så låter man bakdelen gå utanför på den öppna delen. Sedan kan man växla så att fem steg går bakdelen utanför och fem steg så går bakdelen utanför spåret. Hela tiden ska hästen vara ställd innåt.

Efter det så gör man likadant, fast man har hästen utåtställd.Låt sedan hästen trava på framåt sedan, alltså inte ställd, och låt den gärna sträcka ut halsen lite, framåt och neråt. Kanske låta den pusta lite om den behöver det.

Sen är det dags att byta varv och då böja om "från början" med att ha hästen ställd innåt osv.

Tycker att den här övningen verkligen får hästen mjuk och fin. Försök att rida lika länge i båda varven och sitt inte och nöt i samma i samma varv eller på den här övningen ett helt ridpass. Det här sliter inte på hästen, men man ska alltid försöka variera övningarna i ett ridpass. Så om det t.ex. inte alls skulle fungera i trav, ta ner hästen till skritt och gör kanske bara delar av övningen och se till att klara av dem, för att kanske nästa pass göra hela övningen.

Glöm inte att det är lika viktigt att trava och skritta av hästen efter passet, precis som att värma upp. Låt återigen hästen jobba i en lägre form när du travar av den, håll den i en lugn trav och ställ inga egentliga krav mer än att den ska gå taktmässigt. Rid gärna på åttvolt eller serpentin för att stretcha ut hästen lite och sedan skritta av den ordetnligt. När jag rider i ridhus brukar jag skritta av ute för att hästen ska få lite miljöombyte, så om ni har möjlighet till det är det att rekommendera :-)



Lycka till med ridningen!

Elin

VARNING!

Jag har precis fått två kedjesms som skickas runt bland de olika hästägarna i Uppsala. Det står att det är någon galning som torterar hästar i hagarna. En hingst är på Ultuna just nu, efter att ha fått hela sitt paket bortskuret! Polis och veterinär har varit i Hjälsta där det hände. Även två föl ska ha blivit skurna. Det är tydligen en äldre blå Volvo V70 med A -0 samt en nolla har varit synlig. Detta hände mitt på dagen...

Riktigt läskigt! Usch, vad hemskt att det finns sånna människor, i ens närhet också!


Shopping i Stockholm!

Var i som sagt i huvudstaden idag och handlade lite kläder med familjen :-) Körde förbi Stockholm Ridsport på vägen hem och köpte följande:


(Dålig bild, jag vet...) Ryktborste 150 ;-



Horseguard fleecetäcke 300 ;- (har kostat 600 ;-)



Imorgon tänkte jag ta kort på täcket när det ligger på Hera och så kommer det lite ridövningar, som ni bett om ;-)

Nu är det utgång med vännerna som väntar!

Kram!

Elin

Onsdag

Var som sagt i stallet i morse och fick se hur morgonfodringen  går till på Hillton. Det var väl inget märkvärdigt, men känns bra att ha varit med i alla fall och se alla rutiner och så. Mockade åt Hera och släppte ut henne. Hon fick vara nakenfis idag ;-) Var jättevarmt och kvavt så det var skönt för henne.

Träffade Sigrid i stallet idag så vi bestämde att vi ska skritta ut tillsammans i morgon :-) Jättebra för både mig och Hera att få lite sällskap!

Nej nu ska jag snart bege mig till Stockholm så måste kila.

Hörs ikväll!

Uttråkad...

Eftersom jag var i stallet 4 gånger om dagen hela förra veckan (eftersom jag hade alla passen) och varit i stallet hela dagen igår så känns det jättekonstigt att vara hemma utan att behöva åka till stallet en gång till idag. Börjar fundera på vad jag gjorde hemma tidigare efter stallet? För nu kommer jag då rakt inte på någonting. Jag känner mig jätterastlös, samtidigt som jag känner mig för trött för att ta mig till någon kompis eller göra något, efter allt städande och flyttande idag...

Imorgon åker jag till stallet på morgonen igen och ska då vara med och se hur morgonfodringen i stallet går till. Så passar jag på att mocka och göra mat åt Hera och släpper ut henne. Sedan åker jag och familjen in till Stockholm under dagen, för att kanske strosa lite i Gamla stan! Det ska bli mysigt. På vägen hem så hade jag och mamma tänkt stanna på en hästaffär och "titta" lite... ;-) Kruxet är att Linda (min syster) och pappa inte har något som helst intresse av det och det finns inte precis någon affär i närheten som de kan gå i.. Bara Ica. Får väl ta och skicka in dem för alla handla mat då! ;-D Hehe

Så blir inte så mycket bloggande under dagen, men kommer hem på eftermiddagen så då ska jag blogga lite extra!!

Nu ska jag gå och göra något vettigt. Typ, tvätta stallindor och senskydd.

Kram!

Elin

Fråga till er!

Jag har en fråga till er läsare! Vad vill ni se mer av i bloggen? Är det något som ni tycker är extra bra och kanske vill ha mer av? Eller är det något som ni vill ha mindre av? Kanske har ni ett eget förslag på något som jag kan skriva om här i min blogg?!


Berätta vad just du tycker!



Pyssel

Nu har jag precis kommit hem från stallet igen. Jag skrittade Hera i 20 minuter idag och hon var jättelugn och snäll. Det hann sluta regna innan vi skulle ut också, så det var skönt! kunde ju inte låta bli att spola av hennes ben efteråt, så himla skönt att ha spolspilta! Hera verkar också trivas himla bra, hon har så många hästar och människor att titta på i stallet nu. Det är liksom mer rörelse. Sen putsade jag sadeln och sadelgjorden som vanligt. Mamma tog en kaffepaus med de andra damerna på Hillton.

Kunde ju inte heller låta bli att kela lite med stallets herre, Lennart ;-) Den stallkatten är så himla go.

Ha en bra dag :-)


Det är så mysigt att pyssla om Hera


Fix i stallet

Jag och mamma var och släppte ut Hera själva i morse. Hon var väldigt pigg, men glad och nyfiken. Väldigt bra sjukhage har hon nu också, hon går liksom i två stycken så det blir som en labyrint så hon får det lite större än tidigare, men får inte upp farten! Verkligen bra.

Sedan åkte jag och mamma ner till gamla stallet och mockade ur boxen vilket blev väldigt många kärror! Även att mocka ur sjukhagen var riktigt tungt då det regnade... Men fint blev det. Så är nästan helt klara nu. Packade det sista också så känns skönt. Ser fram emot en lång dusch i eftermiddag, eller varför inte ett varmt bad? Jag har inte badat på flera år haha, blir aldrig av!

Men nu ska jag snart åka till stallet igen och ta in Hera och skritta ut med henne. Hoppas att hon är lugn idag att skritta ut med, var minsann lite rodeovarning på henne igår... Men inte lika mycket mygg ute när det regnar så ska nog gå bra (peppar peppar).

Vi hörs!

Elin


Infyttning till Stall Hilton

Ledsen för att jag inte har bloggat idag, men har verkligen haft fullt upp med flytten!  Har precis kommit hem från stallet, efter att ha åkt mellan Hilton och det gamla stallet hela dagen... Har fått hjälp av både mamma och pappa idag iaf, så det gick så mkt snabbare; tack för det! :-) Men som kompensation så har jag tagit bilder under dagen som jag tänkte dela med mig av till er! :-)

Stall Hilton


Ingången



Hera i sin nya fina box


Hera verkar redan trivas


Efter att ha skrittat Hera i 20 minuter så red jag henne till Hilton, för det ligger ungefär 5 minuters skrittavstånd från vårt gamla stall. När jag tog in henne kunde jag inte låta bli att duscha av henne med varmvatten i spolspiltan. Vi hade ju bara en spolspilta ute i det förra stallet och då hade vi inget varmvatten i slangen, utan det fick man hämta med hinkar...

När jag släppt in Hera i boxen gick hon något varv och tittade sig nyfiket runt lite, sedan var hon självklart tvungen att lägga sig ner och rulla, två gånger, i den nya fina halmbädden... Jättemysigt tyckte hon ;-)





Mamma är uppvaktad av stallets två katter, Lennart och Puff. Det finns en tredje som heter Piff och han är minst lika kelig han.


Hera tittar ut genom fönstret, innan vi åker




Ha det bra! Hörs

Elin

Före och efter många timmars slit

Så såg det ut när vi kom till stallet i förmiddags.

Före


Efter



Före



Efter



Vi har inte satt dit krubban eller vattenhink än, det gör vi i morgon innan Hera flyttar in :-)

Jag har redan fått en trogen stallkompis som följer mig vart jag går...



Stallkatten Lennart :-)

Nu är jag dödstrött och måste sova! Ska till tandläkaren 7.45 i morgon och Hera ska ut innan...

Ha det bra! Hörs

Elin


What are they good for? - Absolutly nothing!

Jag står verkligen inte ut en sekund till med de där jäkla små krypen!! Ja, det är naturligtvis myggen jag syftar på. De gör mig galen. Jag och mamma skrittade ut med Hera idag igen, som vanligt, och det var som en stor svärm som satt på henne hela tiden!

Det gjorde även Hera galen. Nog för att hon var otroligt snäll och lugn för att ha vilat i en månad, men till och med hon hade fått nog. Hon försökte springa ifrån dem, vilket hon inte fick av mig, eftersom att hon bara för skritta. Då får hon lite panik och slår med bakbenen efter myggen och jag får hjälpa henne så gott jag kan med att slå ihjäl myggjävlarna som sitter på halsen och på hennes rumpa, för hon når dem ju inte på något sätt... Snart får jag väl skritta ut med flugtäcket på i fortsättningen, om ens det hjälper...

Någon som är med och utrotar myggorna? ;-)



Hera, innan skritturen, ser som vanligt lite pömsig ut ;-)

Städat så det står härliga till

Idag har jag och mamma som sagt städat vår box på Hilton! Vi städade i ungefär fem timmar. Det skrubbades enormt mycket med Svinto på gallren kan jag säga! Riktigt sved i fingarna efteråt... Sedan målade vi den invändigt också och det blev jättesnyggt! Tog några bilder från när vi städade idag och hur det såg ut innan. Ska dit i kväll igen när färgen har torkat och ta några "efterbilder". 

Jag tror verkligen att vi kommer att trivas jättebra där uppe. Så himla trevliga människor som står där och så många fler! Där vi står nu är det bara 6 hästar, men på Hilton så är det 20! Så nu har Hera något att titta på ur sin box också under dagarna, nu när hon är konvalecent och allt.



Mamma skrubbar me Svinto



De till höger har jag skrubbat med Svinto,.. Vad vore en värld utan Svinto?



Hera har ett fint fönster som vetter mot gårdsplanen :-)


Mysig skrittur

Vid eftermiddags idag så åkte jag och mamma till stallet och rensade ut alla skåp vi hade och sorterade allt som skulle slängas, tvättas eller läggas undan - och det var en hel del! Man samlar på sig så himla mycket under åren...

Nu har jag precis kommit hem. Mamma följde med till stallet nu på kvällen också och vi skrittade ut runt anläggningen. Det var underbart väder, så det var så mysigt att rida ute! Hon är fortfarande väligt lugn och snäll Hera, vilket är så himla skönt. Men jag tror att hon bara behöver de där 20 minuterna mentalt för att inte bara behöva se sjukhagen hela dagarna och att det är därför hon är så lugn. Jag är ju även där fyra gånger om dagarna nu då jag har alla pass, så hon är ju sällan ensam! Och jag pysslar med henne så mycket jag kan.

Imorgon ska vi städa uppe på Hilton och måla boxen så att den är riktigt fräsch tills på måndag då Hera ska flytta in! :-) Längtar riktigt

Ha det bra!!

Elin


Prylar du inte kan leva utan

En bok som jag tycker är ett måste i bokhyllan för alla hoppryttare har redan blivit en klassiker, närmligen boken HOPPLÄRA - Strömsholmsmetoden. Bara att se vilka som är författarna gör den till en intressant bok... Författarna är följande : Sylve Söderstrand, Lars Bilock, Erik Berggren, Lotta Björe, Linda Kjellberg och Mari Zetterqvist - alla är eller har varit lärare vid Strömsholm och mycket välkända i hoppsammanhang. Helena Lundström, journalist vid LRF media har sammanställt boken.


Resumé:
Strömsholmsmetoden är ett utbildningssystem som hopplärarna framgångsrikt använder sig av på Ridskolan Strömsholm. I boken beskrivs vilka krav som ställs på ryttaren, tränaren och hästen för att de ska nå framgång i hoppning. Hopphästens utbildning, hantering, träning, skötsel, och utrustningbehandlas ingående.

Här finns tips
träningsupplägg, tävlingsplanering och många olika övningar - från grundläggande till mera avancerade. En heltäckande och oumbärlig bok för alla ryttare, ridlärare, ridinstruktörer och tränare.

Det här är en bok som har allt man behöver veta om hoppning. Den innehåller många mycket roliga hoppövningar som passar alla ryttare, alla från LD nivå upp till elit kan rida dem och då endast variera höjden på hindrena så att de passar en själv.

Upplägget i boken är mycket bra gjord. De börjar från start med att gå in på hur man hittar en lämplig ponny och sedan går de in på hur det är att vara elev. Hur viktigt det är att man förstår vikten av att det bara är man själv som kan se till att man kommer framåt med sin ridning, att ingen annan kan göra det åt dig. Tränaren gör allt för att stötta dig längs vägen och se till att du väljer rätt väg, men att det är du själv som måste vara målmedveten och våga jobba hårt för att kunna komma någon vart.

Någon som är intressant att läsa om är även de olika ridstilar de tar upp i boken. De tar up amerikans och tysk ridstil, då det är de två grundstilarna som dominerar.

Sedan går de in på hur ryttarens utbildning, vad som är viktigast, som att träna mycket på grunder - sitsen mm och det visas mycket bra bilder som visar tydligt vad de syftar på. Det beskrivs även om att man ska ta hand om sin egen kropp, för vi ryttare är också idrottare!

De går även in på hästens förutsättningar och unghästens/hästens utbildning vilket jag tycker ger väldigt nyttig läsning. Även om hästens foder och användbara saker som avståndstabeller mm går att hitta i den här boken.

En sak som ger boken lite extra "krydda" är att den är fullspäckad med bra bilder (ritade av Peder Fredricsson)och bra citat från högpresterande ryttare!

Det finns nästan inget som den här boken inte har och jag rekommenderar den varmt! Den enda nackdelen är dock att den kan vara svår att få tag i, men som ni skulle få chansen att lägga vantarna på en sådan - Tveka inte! 


Nyhet

Jag ska börja med en ny grej här på bloggen som jag ska kalla "Prylar du inte kan leva utan". Där ska jag skriva om allt från (häst)bokrecensioner som är bra att ha i bokhyllan till prylar som jag uppskattat extra mycket i min vardag. Jag tänkte även att jag skulle tipsa lite om olika hemsidor eller speciella inlägg som har med hästar att göra och som jag tycker är läsvärda! Så håll utkik!

Bilder från idag!

Blev en hel del fina bilder idag! :-D Hera tyckte dock att det var lite tråkigt så hon gäspade ca 20 gånger! 

Tagna av Linnea Järnström linneajarnstrom.blogg.se



 



Kedjan är alltid lika rolig att tugga på ;-)









Tack Linnea för de underbara bilderna och för en toppendag! :-)

Fotografering

Var i stallet på morgonen och släppte ut Hera i sjukhagen och gav henne mat som vanligt. Mockade även och tog hem en massa schabrak och annat smått och gott som behöver tvättas. Nu ska jag tillbaka till stallet och tvätta Hera och sedan ska Linnea hjälpa mig att knoppa henne så ska vi (Linnea) fota henne! Hoppas att det blir några fina bilder, för nu tittar ju faktiskt solen fram :-)  Får se om jag kanske kan lägga upp några redan idag, så håll utkik!

Ha en bra dag!

Elin

Inte Sveriges dag igår

Nej, det gick inte Sveriges väg igår i laghoppningen i Aachen. I första omgången så hade Sverige 5 fel med sig och den borträknade var Rolf-Göran som hade 12 fel. Vi låg som sagt på 6:e plats då och alla de som låg framför oss hade 0 fel. Men än så länge så var Sverige med i matchen. Helena var den första svenska att rida, även i andra omgången och gjorde en jättefin runta med Madick, men med ett snöpligt nedslag på näst sista hindret som var ett räcke på relaterat avstånd till en trekombination.

Men många av de andra lagen fick även de nedslag och även tidsfel, så Sverige kändes inta så långt efter. Tills det var dags för Rolf-Göran, men Quintero La Silla som jag och många svenskar hade stora förhoppningar på. Men han går in och river första hindret och det fortsätter med plockepinn resten av banan och Roffe slutar på 18 fel, varav 2 var tidsfel. Nu gällde det att de två resterande svenskarna, Peder och Henrik, rider felfritt för att Sverige ska kunna hålla sig från sistaplatsen.

Så när Peder kommer in på banan på H&M Artic Aurora Borealis sitter alla svenskar hemma och de på läktaren och håller tummarna för att det ska bli en felfri ritt. Men besvikelsen kommer tidigt, även Peder river första hindret och sedan ramlar det några bommar till längs vägen och han slutar på 12 fel. Det känns då ganska kört för Sverige när Henrik von Eckerman kommer in på Montender, bara har gjort fina rundor under laghoppningarna. Han slutar dock på åtta fel, men med en mycket fin runda. Sverige slutar då totalt på 38 fel och är då sist i andra omgången, alltså en åttonde plats.

Torsdag, Superligan omgång 2:                                      
Resultat Aachen:
1) Frankrike 0
2) Nederländerna och Tyskland  4
4) USA 5
5) Irland 21
6) Belgien 26
7) Schweiz 30
8) Sverige 38
9) Italien 13 (omg 1)
10) Storbritannien 14 (omg 1)


Henrik Von Eckerman på Montender
Foto: Roland Thunholm

Gratis webb-TV från hela CHIO Aachen här!

Glöm inte!

Nu 22.30 är det laghoppning från Aachen på tv4sport! 5 st lag har noll fel och Sverige ligger på 6 plats med fem fel. Hoppas att vi kommer ikapp lite nu!


Lite shoppning inför flytten

Jag och mamma åkte till Hööks och köpte en ny fin nylongrimma och en boll som Hera kan ha i hagen och leka med när hon blir uttråkad :-) Sedan åkte vi och köte en liten talva som man kan ha på boxen och skriva meddelanden och vad hon ska ha för täcke på sig. Sedan åkte vi givetvis tillbaka till stallet och pysslade med Hera. Jag slog gräs idag med och blev hela 7 kilo! Så hon har en hel del att käka på under kvällen/natten.

Imorgon så måste jag börja tvätta allt och packa inför flytten, så himla mycket man måste sortera!

Ha det bra!

Elin

Kaotisk morgon..

Var i stallet på morgonen som vanligt (jag har ju alla fodringar själv nu). När jag kom så hade Hera lyckats öppna sin boxdörr(!). Vet inte hur hon burit sig åt. Men hon hade ändå inte gått ut, utan stod i öppningen och tittade på mig. :-)

Började med att skritta Hera i skogen. Det var verkligen hemskt mycket myggor, knott och bromsar! Hera höll ju på att bli tokig där ett tag och ville springa ifrån alla hemska kryp och fick lite panik när hon inte fick det. Då gjorde hon minsann några små jämfotahopp och jag var nära på att göra en mindre snygg avsittning... Men jag höll mig kvar, så det slutade väl i alla fall och jag bestämde mig för att jag inte tänker rida i den skogen förrän alla små odjur till mygg har dött.

Hera blev svettig av ridturen och jag tänkte att jag skulle tvätta av henne lite, vilket hon brukar tycka om. Men idag, när jag blötte henne i ansiktet så backade hon tillbaka för att hon tyckte att det var lite otäckt. När hon backade så stramade antagligen grimman åt lite bakom öronen, vilket gjorde att hon backade ytterligare. Innan jag hade hunnit ta tag i henne gjorde hon bara ett knyck med nacken och vips, så var grimman av! Skiiit också, tänkte jag. Nu springer hon väl garanterat ut på vägen. Sprang, det gjorde hon också, hon var ju fri! Men tur i oturen så sprang hon inte långt utan hittade ganska snabbt en grästuva som hon ställde sig vid. Där stog hon och lät sig snällt fångas in.

Jag tror inte att den lilla turen tog någon större skada på benet, men nog fick jag hjärtklappning alltid, av att se henne slita sig loss!  Jag och mamma ska åka och köpa en ny grimma idag tror jag... ;-)

Vi hörs senare!

Elin



Min söta knasboll

Kämpa på...

Ja, det är så det känns just nu. Kakan som också stog i vårt stall var även hon på kliniken förra veckan då hon varit halt en längre tid, utan att de har kunnat hitta var felet sitter. Det visade sig att hon hade cystor i båda bakbenen och pålagringar! Nu pratar vi om en häst som är två år gammal och endast har gått korta promenader och stått i hage... Då känns livet bra orättvist!

Eftersom att det betyder att de är tvugna att ta bort kära Kakan, då det inte är någon stor chans att hon klarar operationen, så har de flyttat henne till hennes uppfödare för att hon ska få gå på sommarbete sina sista dagar i livet. Där är hon riktigt lycklig, vilket är det viktiga just nu...

Men det betyder också att Hera står alldeles ensam i stallet. Hon är dock en häst som klarar det bra och står inte och gnäggar eller blir orolig, men jag tror inte att hon har det så roligt heller.. Så jag är i stallet nu så mycket jag bara kan. Har varit där tre gånger idag och ska dit även ikväll, eftersom jag även har alla fodringar. Så red henne på morgonen medan det fortfarande var behagligt ute och sedan tvättade jag henne lite och lät henne beta. Slog gräs åt henne också, 5 kg fick jag minsann ihop! Ganska bra jobbat ;-)

Men det känns fortfarande mycket tungt att ha en så lång konvalecens framför sig, igen. Det känns inte rättvis alls. Men den värsta chocken har lagt sig nu i alla fall och jag kan titta på hästhoppning och hästbloggar utan att få tårar i ögonen. Jag var nämligen så inställd på att det här skulle bli den bästa (häst)sommaren någonsin, att jag skulle rida en massa, tävla, åka på hoppläger, åka till Falsterbo och sedan flytta till Hillton. Men just nu verkar bara det sistnämnda stämma in på den här sommaren. Men jag försöker att inte tänka för mycket på det. Försöker att fokusera på att hon ska bli bättre nu och att allt i alla fall kommer att gå bra. Det slutade i alla fall inte som det gjorde för kära lilla Kakan...

Jag ser mycket fram emot att flytta Hera upp till Hillton, vilket vi gör på måndag och tror att både hon och jag kommer att trivas finfint där :-)

Ha den trevlig kväll

Elin



Allt kommer att bli bra, fina Hera

RSS 2.0